Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie miestnych daní a poplatkov obce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Komunálne voľby starostov a primátorov sa uskutočnia už čoskoro, a to 10. novembra 2018. Za poslancov obecného, resp. mestského zastupiteľstva si budú občania vyberať kandidátov, ktorí ich budú potom zastupovať v obecnom zastupiteľstve. 

Po voľbách je veľmi dôležité, aby zvolený starosta/primátor poznali organizačnú štruktúru obce/mesta (obrázok č. 1).

Obrázok č. 1 Organizačná štruktúra obce

Fiškálnou decentralizáciou a odovzdaním právomocí na miestnu úroveň (proces decentralizácie) a podpora občianskej spoločnosti by mala umožniť lepšiu spoluprácu občanov s ich volenými zástupcami a podnikateľmi na miestnej úrovni.

Obec na financovanie vlastných potrieb využíva prednostne vlastné príjmy. Miestne dane a podielová daň z príjmov fyzických osôb sú dôležitým zdrojom financovania obcí a vyšších územných celkov (samosprávnych krajov) na Slovensku. V prípade, že obci nepostačujú vlastné príjmy, môže požiadať o transfery zo štátneho rozpočtu, môže využívať mimo­rozpočtové peňažné fondy, zisk z podnikateľskej činnosti, návratné zdroje financovania a výpomocí (úvery, pôžičky, komunálne obligácie) a transfery z Európskeho spoločenstva.

Obec môže podľa zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) ukladať nasledujúce miestne dane (§ 2 cit. zákona):

  • daň z nehnuteľností,
  • daň za psa,
  • daň za užívanie verejného pries­transtva,
  • daň za ubytovanie,
  • daň za predajné automaty,
  • daň za nevýherné hracie prístroje,
  • daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta a
  • daň za jadrové zariadenia.

V zmysle zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a rozpočtovej klasifikácie (v zmysle opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. decembra 2004 č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v z. n. p.) príjmy obcí a vyšších územných celkov rozdeľujeme na daňové a nedaňové príjmy.

Podľa opatrenia Ministerstva financií SR z 8. augusta 2007 č. MF/­16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovnej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“) predpis nedaňových príjmov, t. j. príjmy z vlastníctva majetku a z podnikania obcí a samosprávnych krajov sa účtuje na účte 318 – Pohľadávky z nedaňových príjmov obcí a vyšších územných celkov a rozpočtových organizácií zriadených obcou a vyšším územným celkom a v prospech rôznych výnosových účtov (MD 318/602, 604, 641 D).Predpis daňových príjmov samosprávy (z miestnych daní a podielovej dane) účtuje obec a VÚC na účte 319 – Pohľadávky z daňových príjmov obcí a vyšších územných celkov a súvzťažne s účtom 632 – Daňové výnosy samosprávy (MD 319/632 D).

Účtovanie daňových príjmov obce z miestnych daní

P. č. 

Text účtovného prípadu

MD

D

1.

Predpis pohľadávky z dane z nehnuteľností

319

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály