Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daň za ubytovanie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Predmetom dane za ubytovanie je podľa § 37 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) odplatné prechodné ubytovanie podľa § 754 až 759 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“) v ubytovacom zariadení, ktorým je hotel, motel, botel, hostel, penzión, apartmánový dom, kúpeľný dom, liečebný dom, ubytovacie zariadenie prírodných liečebných kúpeľov a kúpeľných liečební, turistická ubytovňa, chata, stavba na ­indi­viduálnu rekreáciu, zrub, bungalov, kemping, minikemp, táborisko, rodinný dom, byt v bytovom dome, v rodinnom dome alebo v stavbe slúžiacej na viaceré účely.

Trvalý a prechodný pobyt

Trvalý a prechodný pobyt upravuje zákon č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v z. n. p. (ďalej len „zákon o hlásení pobytu občanov“), ktorý upravuje práva a povinnosti občanov Slovenskej republiky pri hlásení ich trvalého alebo prechodného pobytu, práva a povinnosti obcí pri vedení evidencie pobytu občanov, zriadenie registra obyvateľov Slovenskej republiky, úlohy štátnych orgánov a obcí súvisiace s vedením registra a poskytovanie údajov z evidencie pobytu občanov a z registra.

Podľa § 3 ods. 1 zákona o hlásení pobytu občanov trvalý pobyt je pobyt občana spravidla v mieste jeho stáleho bydliska na území Slovenskej republiky. Občan má v tom istom čase iba jeden trvalý pobyt. Zákon o hlásení pobytu občanov v § 4 ods. 6 upravuje povinnosti, ktoré je občan povinný splniť pri hlásení pobytu, a v § 3 ods. 8 upravuje doklady, ktoré je občan povinný pri hlásení pobytu predložiť.

Prechodný pobyt podľa § 8 ods. 1 zákona o hlásení pobytu občanov je pobyt občana mimo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály