Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Stavebný pozemok na daňové účely

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Stavebný pozemok je ako predmet dane upravený v zákone č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Stavebný pozemok je tiež predmetom zdanenia daňou z pridanej hodnoty podľa zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“), ktorá môže byť pri jeho predaji uplatnená aj obcou ako platiteľom DPH. V ustanoveniach zákona o miestnych daniach sa používa terminológia zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“) a zákona č. 162/1995 Zb. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. (ďalej len „katastrálny zákon“). Stavebný pozemok ako predmet zdanenia však má v zákone o miestnych daniach stanovené osobitné kritériá. Na účely dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“) je potrebné odlíšiť stavebný pozemok od ostatných pozemkov; v súvislosti so stavebným pozemkom zákon o DPH odkazuje na stavebný zákon.

Stavebný pozemok na účely zákona o miestnych daniach

Predmet dane z pozemkovupravuje zákon o miestnych daniach v § 6, pričom predmetom dane z pozemkov sú pozemky na území Slovenskej republiky v členení:

  1. orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávnaté porasty,
  2. záhrady,
  3. zastavané plochy a nádvoria, ostatné plochy,
  4. lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy, rybníky s chovom rýb a ostatné hospodársky využívané vodné plochy,
  5. stavebné pozemky.

Z negatívneho vymedzenia predmetu dane z pozemkov uvedeného v § 6 ods. 2 zákona o miestnych daniach vyplýva, že predmetom dane z pozemkov nie sú:

  1. pozemky alebo ich časti, ktoré sú zastavané stavbami, ktoré sú predmetom dane zo stavieb alebo dane z bytov,
  2. pozemky alebo ich časti, na ktorých sú postavené pozemné komunikácie s výnimkou verejných účelových komunikácií, a celoštátne železničné dráhy a regionálne železničné dráhy,
  3. pozemky alebo ich časti zastavané stavbami, ktoré nie sú predmetom dane zo stavieb podľa § 10 ods. 3 zákona o miestnych daniach.

Na zaradenie pozemku je určujúce zaradenie pozemku podľa katastra. Podľa § 6 ods. 4 zákona o miestnych daniach sa za stavebný pozemok považuje pozemok uvedený v právoplatnom stavebnom povolení až do právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na stavbu, ktorá je predmetom dane zo stavieb, alebo stavba s bytmi a nebytovými priestormi, ktoré sú predmetom dane z bytov.

Podľa § 10 ods. 2 zákona o miestnych daniach predmetom dane zo stavieb sú stavby, ktoré majú jedno alebo viac nadzemných podlaží alebo podzemných podlaží spojené so zemou pevným základom alebo ukotvené pilótami. Na daňovú povinnosť nemá vplyv skutočnosť, že stavba sa prestala užívať.

Podľa § 14 zákona o miestnych daniach predmetom dane z bytov v bytovom dome, v ktorom aspoň jeden byt alebo nebytový priestor nadobudli do vlastníctva fyzické osoby alebo právnické osoby, sú byty a nebytové priestory.

Z uvedeného vyplýva, že pre posúdenie stavebného pozemku treba zistiť, či na pozemku, resp. pozemkoch uvedených v právoplatnom stavebnom povolení bude umiestnená stavba, ktorá spĺňa podmienky predmetu dane zo stavieb, t. j. má jedno alebo viac nadzemných podlaží alebo podzemných podlaží, ktoré sú spojené so zemou pevným základom alebo ukotvené pilótami. Ak na pozemku, resp. pozemkoch uvedených v právoplatnom stavebnom povolení bude umiestnená stavba, ktorá je predmetom dane zo stavieb podľa § 10 ods. 2 zákona o miestnych daniach, pozemok, resp. pozemky uvedené v právoplatnom stavebnom povolení sú stavebným pozemkom, pričom jeho celkovú výmeru tvoria všetky parcely, ktorých parcelné čísla sú uvedené v právoplatnom stavebnom povolení.

V prípade, že na pozemku, resp. pozemkoch uvedených v právoplatnom stavebnom pov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály