Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (4. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni

Júnové číslo časopisu prináša pokračovanie seriálu, ktorý sa venuje právnemu postaveniu hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni. V štvrtej časti seriálu sa dočítate o rozsahu odvodov na zdravotné a sociálne poistenie a taktiež, či má hlavný kontrolór nárok na poskytnutie rekreačného poukazu.

Rozsah odvodov na zdravotné a sociálne poistenie

Na účely zdravotného a sociálneho poistenia sa hlavný kontrolór považuje za zamestnanca obce, ktorý vykonáva činnosť, z ktorej mu plynie zdaniteľný príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. vstupujúci do vymeriavacieho základu na zdravotné a sociálne poistenie. Uvedené platí bez ohľadu na skutočnosť, či pracuje na plný alebo skrátený pracovný úväzok. Obec prihlási hlavného kontrolóra ako zamestnanca do registra:

  • príslušnej zdravotnej poisťovne na predpísanom tlačive „Oznámenie o poistencoch“, pričom registrácia sa vykoná pod kódom „2“ najneskôr do 8 pracovných dní odo dňa jeho vymenovania do funkcie (deň určený ako deň nástupu do práce v pracovnej zmluve),
  • do Sociálnej poisťovne na účely povinného nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti na predpísanom tlačive „Registračný list fyzickej osoby“ (ďalej len „RLFO“), pričom registrácia sa vykoná na RLFO – prihláška pod typom zamestnanca „1“ najneskôr pred začatím výkonu funkcie.

Rozsah platenia poistného z platu hlavného kontrolóra

Fondy sociálneho poistenia

ZP*

NP

SP

IP**

PvN***

RfS

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály