Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (1. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni

Hlavný kontrolór obce, ktorého volí a odvoláva obecné zastupiteľstvo, vykonáva svoju funkciu na základe pracovnej zmluvy. Postavenie hlavného kontrolóra upravuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“). Hlavný kontrolór sa v súlade s § 18 zákona o obecnom zriadení považuje za zamestnanca obce a ak zákon o obecnom zriadení neustanovuje inak, vzťahujú sa na neho všetky práva a povinnosti ostatného vedúceho zamestnanca podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o výkone práce vo verejnom záujme“).

Práva a povinnosti hlavného kontrolóra vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu sa upravujú ustanoveniami zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“). Výnimkou je odmeňovanie hlavného kontrolóra, ktoré je upravené v osobitnom predpise, ktorým je zákon o obecnom zriadení.

Postavenie hlavného kontrolóra

Hlavného kontrolóra volí obecné zastupiteľstvo na šesť rokov. Hlavný kontrolór obce vykonáva svoju funkciu na základe pracovnej zmluvy, pričom nárok na jej uzavretie s obcou vzniká po jeho zvolení. Pracovný pomer možno dohodnúť aj na kratší pracovný čas, ktorého dĺžku určí obecné zastupiteľstvo pred vyhlásením voľby kontrolóra. Uvedené vyplýva z § 11 ods. 4 písm. j) zákona o obecnom zriadení: „Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce, najmä je mu vyhradené voliť a odvolávať hlavného kontrolóra obce, určiť rozsah výkonu funkcie hlavného kontrolóra a jeho plat, schvaľovať odmenu hlavnému kontrolórovi.“

Starosta je povinný s právoplatne zvoleným hlavným kontrolórom uzavrieť pracovnú zmluvu najneskôr v deň nasledujúci po dni skončenia funkčného obdobia predchádzajúceho hlavného kontrolóra. Deň nástupu do práce sa určí na deň nasledujúci po dni skončenia funkčného obdobia predchádzajúceho hlavného kontrolóra.

Podľa § 18 ods

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály