Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (2. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni

V aprílovom čísle časopisu prinášame druhú časť seriálu, v ktorom sa dočítate o osobitostiach odmeňovania hlavného kontrolóra, na aký pracovný úväzok môže pracovať a ďalšie zaujímavé informácie.

Plat hlavného kontrolóra

Hlavný kontrolór je zamestnancom obce a svoju funkciu vykonáva v pracovnom pomere. Napriek svojmu zamestnaneckému vzťahu ku konkrétnej obci sa tento vzťah vyznačuje určitými osobitosťami. Jednou z nich je aj právna úprava odmeňovania hlavného kontrolóra.

Hlavný kontrolór má určený plat v zmysle zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“), napriek tomu, že ide o jednu z podstatných náležitostí pracovného pomeru, ktorý upravuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len ,,Zákonník práce“). Plat hlavného kontrolóra sa určí v súlade s § 18c ods. 1 zákona o obecnom zriadení: ,,Plat hlavného kontrolóra je súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a koeficientu podľa počtu obyvateľov obce k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky, ktorý je v obci...“. Plat sa teda vypočíta podľa vzorca, v ktorom sa použijú dva ukazovatele. Prvým ukazovateľom je výška priemernej mesačnej mzdy zistená Štatistickým úradom SR za predchádzajúci rok a druhým ukazovateľom je koeficient, ktorého výška sa odvíja od počtu obyvateľov v danej obci. Plat hlavného kontrolóra sa zaokrúhľuje na celé eurá smerom nahor (§ 18c ods. 4 zákona o obecnom zriadení).

Od 1. apríla 2018 je účinná novela č. 70/2018 Z. z. zákona o obecnom zriadení, na základe ktorej došlo k úprave týkajúcej sa platu hlavného kontrolóra. Platí, že pri výpočte platu sa použije koeficient podľa počtu obyvateľov obce k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka podľa údajov Štatistického úradu SR. Do prijatia tejto legislatívnej úpravy takýto časový strop nebol upravený, a preto sa v praxi často stávalo, že obce pri akejkoľvek zmene počtu obyvateľov následne upravili/menili aj plat hlavného kontrolóra.

♦ Príklad č. 1:

Obec má 3 120 obyvateľov a Štatistický úrad SR zverejnil priemernú mzdu za rok 2019 vo výške 1 092 €. V akej výške bude plat hlavného kontrolóra v roku 2020?

Výpočet platu je súčinom dvoch ukazovateľov, t. j. koeficientu, ktorého výška závisí od počtu obyvateľov v obci a výšky priemernej mesačnej mzdy zamestnanca zistenej Štatistickým úradom SR za predchádzajúci kalendárny rok: 1,68 x 1 092 € = 1 834,56 €. Plat sa zaokrúhli na celé eurá smerom nahor, t. j. plat hlavného kontrolóra bude vo výške 1 835 € (čo je oproti roku 2019 nárast o 133 €).

Plat hlavného kontrolóra v roku 2019 a v roku 2020

Plat hlavného kontrolóra

Pásm

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály