Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odvodová odpočítateľná položka v zdravotnom poistení (II.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Odvodová odpočítateľná položka v zdravotnom poistení

V prvej časti sme si vysvetlili, v čom spočíva podstata odvodovej odpočítateľnej položky, kto si ju môže uplatniť a v akej maximálnej výške môže byť poskytnutá. Pri platení preddavkov na zdravotné poistenie môže byť OP uplatnená aj na mesačnej báze, a to prostredníctvom zamestnávateľa. Ako sa v tejto súvislosti zmenila forma vykazovacej povinnosti zamestnávateľa, vás oboznámime v nasledovnom článku.

Vykazovacia povinnosť zamestnávateľa od 1. 2. 2015

V súlade s § 20 ods. 1 zákona o ZP je zamestnávateľ povinný vykázať príslušnej zdravotnej poisťovni preddavky na poistné za príslušný kalendárny mesiacv členení podľa jednotlivých zamestnancov, za ktorých odvádza preddavky na poistné, v mesačnom výkaze poistného.

V mesačnom výkaze je zamestnávateľ povinný uvádzať zákonom predpísané náležitosti:

  • celkovú výšku príjmu, na ktorého vyplatenie vznikol zamestnancovi nárok,
  • celkovú výšku príjmu pre uplatnenie odpočítateľnej položky (no­vé od 1. 2. 2015),
  • celkovú výšku ďalších príjmov (nové od 1. 2. 2015),
  • výšku uplatnenej odpočítateľnej položky (nové od 1. 2. 2015),
  • vymeriavací základ preddavku na poistné.

Naďalej platí, že ak má zamestnávateľ najmenej troch zamestnancov, je povinný mesačný výkaz zasielať zdravotnej poisťovni výlučne elektronicky.

Zuvedeného vyplýva, že mesačný výkaz preddavkov zamestnávateľa je v roku 2015 upravený o tri nové položky. V položke „Celková výška príjmu pre uplatnenie OP“ zamestnávateľ uvedie celkovú výšku príjmu zamestnanca na uplatnenie odpočítateľnej položky (t. j. príjem plynúci z pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo z obdobného pracovného vzťahu).

Ak takýto príjem zamestnanec nebude mať, uvedie sa 0. V položke „Celková výška ďalších príjmov“ sa uvedie celková výška ďalších príjmov zamestnanca (napr. príjmy z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, príjmy vyplatené po skončení pracovného pomeru), ak takýto príjem zamestnanec nebude mať, uvedie sa 0.

V položke „OP“ zamestnávateľ uvedie celkovú výšku odpočítateľnej položky zamestnanca, ak sa odpočítateľná položka neuplatňuje, uvedie sa 0.

Odporúčanie:
Ako uviesť vo výkaze preddavkov na zdravotné poistenie príjmy, ktoré boli vyplatené zamestnancovi po skončení pracovného pomeru? Budú mať vplyv na uplatnenie nároku na OP a na jej výšku?

Ak je zamestnancovi vyplatený príjem po skončení pracovného pomeru, nie je možné na takýto príjem uplatniť OP, nakoľko v čase vyplatenia príjmu sa už nepovažuje za zamestnanca vpracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere, služobnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu. Odlišná situácia by nastala, ak sa príjem po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru vyplatil zamestnancovi počas trvania nového pracovného pomeruutoho istého zamestnávateľa. V takomto prípade by OP bolo možné na tento príjem uplatniť.

Nový vzor výkazu zamestnávateľa v listinnej forme, ako aj dátové rozhranie výkazu v elektronickej podobe s platnosťou od 1. 2. 2015 zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke. Zamestnávatelia použili nový vzor tlačiva výkazu, príp. novú štruktúru prvýkrát pri spracovaní výplat za mesiac január 2015 a pri predložení výkazu v období od 1. 2. 2015 do 28. 2. 2015. Do konca januára 2015 boli zamestnávatelia ako platitelia poistného povinní podávať mesačné výkazy za mesiac december 2014 ešte v štruktúre platnej do konca januára 2015.

♦ Príklad č. 12:

Pán Vladimír je invalidným dôchodcom a od 1. 3. 2015 je zamestnancom v pracovnom pomere (pracuje ako vrátnik), a zároveň pracuje na dohodu o vykonaní práce u iného zamestnávateľa. Za mesiac ja­nuár 2015 ako zamestnanec mal príjem vo výške 400 € a príjem z dohody vo výške 250 €. Ako bude postupovať zamestnávateľ pri vykazovaní preddavkov na poistné?

Pán Vladimír sa na účely zdravotného poistenia považuje za zamestnanca iba u jedného zamestná­vateľa, a to u toho, u ktorého pracuje v pracovnom pomere. Preto splnil podmienku na uplatnenie nároku na OP. U druhého zamestnávateľa, u ktorého pracuje na základe dohody o vykonaní práce, sa za zamestnanca na účely zdravotného poistenia nepovažuje, ide o invalidného dôchodcu pracujúceho na základe dohody o vykonaní práce (takáto osoba sa na účely zdravotného poistenia nepovažuje za zamestnanca). Zamestnávateľ, u ktorého je pán Vladimír v pracovnom pomere, vykáže údaje na mesačnom výkaze preddavkov na zdravotné poistenie za mesiac marec 2015 nasledovne:

P. č.

Rodné číslo

<
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály