Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie starostov, poslancov, členov komisií a hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (III.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Postavenie starostov, poslancov, členov komisií a hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni

V tejto časti sa venujeme zastupovaniu starostu v obmedzenom aj plnom rozsahu, ako aj poslancom obecného zastupiteľstva.

Zastupovanie starostu

Postavenie zástupcu starostu upravuje § 13b ods. 1 zákona o obecnom zriadení, v zmysle ktorého je spomedzi poslancov obecného zastupiteľstva starostom poverený jeden poslanec a počas celého funkčného obdobia má postavenie poslanca; jeho postavenie sa z dôvodu zvolenia za zástupcu starostu nemení. Zástupcu starosta poverí zastupovaním starostu spravidla na celé funkčné obdobie, a to do 60 dní od zloženia sľubu starostu, ak tak neurobí, zástupcu starostu zvolí obecné zastupiteľstvo.

Ak obec má viac ako 20 000 obyvateľov, starosta môže poveriť zastupovaním dvoch zástupcov starostu, pričom určí ich poradie. Starosta môže zástupcu starostu kedykoľvek odvolať. Ak starosta odvolá zástupcu starostu, poverí zastupovaním ďalšieho poslanca do 60 dní od odvolania zástupcu starostu.

Zástupca starostu zastupuje starostu v rozsahu určenom starostom v písomnom poverení. Starosta nemôže preniesť na zástupcu plnenie takých úloh, ktoré spadajú do jeho výlučných kompetencií.

Zástupca starostu sa svojím zvolením stáva zo zákona členom obecnej rady (ak je v obci zriadená) a v čase, keď zastupuje starostu, zvoláva a vedie jej zasadnutia. Zastupovanie sa skončí zložením sľubu novozvoleného starostu.

Funkcia zástupcu starostu je verejná funkcia, ktorá sa nevykonáva v pracovnom pomere. Za výkon funkcie vzniká zástupcovi starostu, ktorý je súčasne poslancom obecného zastupiteľstva, právo na odmenu alebo plat.

Výšku jeho odmeny schvaľuje obecné zastupiteľstvo uznesením v „Zásadách odmeňovania poslancov obecným zastupiteľstvom“ (ďalej „zásady odmeňovania“) tak, ako schvaľuje výšku odmien pre ostatných poslancov obecného zastupiteľstva. Zákon o obecnom zriadení neustanovuje iný postup schvaľovania odmeny pre poslanca – zástupcu starostu a iný postup schvaľovania pre ostatných poslancov obecného zastupiteľstva. Obecné zastupiteľstvo môže schváliť v Zásadách odmeňovania pre poslanca – zástupcu starostu odmenu aj vo vyššej čiastke ako pre ostatných poslancov obecného zastupiteľstva, ktorá bude zohľadňovať, napr. že v čase neprítomnosti (hoci aj krátkodobej) bude vykonávať úlohy v rozsahu určenom starostom.

Právne postavenie zástupcu starostu neupravuje zákon o platových pomeroch starostov priamo, ale ak zástupca starostu vykonáva úlohy a funkciu starostu v plnom rozsahu (pozri ďalej), treba najmä vzhľadom na ust. § 13b ods. 5 zákona o obecnom zriadení poskytnúť zástupcovi starostu pri plnení jeho úloh rovnaký plat ako starostovi.

V oboch prípadoch (odmena alebo plat) ide o zdaniteľný príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. d) ZDP (príjem za výkon funkcie v orgánoch územnej samosprávy), ktorý zakladá zástupcovi starostu postavenie zamestnanca na účely zdravotného a sociálneho poistenia. Tento príjem vstupuje do vymeriavacieho základu na zdravotné a sociálne poistenie. Odvodové povinnosti je povinná plniť za zástupcu starostu obec.

V praxi teda možno výkon funkcie zástupcu starostu rozdeliť na dve situácie, ktoré majú dopad na spôsob jeho odmeňovania a formu registračnej povinnosti do zdravotnej a Sociálnej poisťovne.

1. Zastupovanie starostu v obmedzenom rozsahu, ktoré prichádza do úvahy v prípade takých neprítomností, ako je napr. dočasná pracovná neschopnosť starostu, čerpanie dovolenky, resp. absolvovanie služobnej cesty. Okruh činností, ktoré zástupca starostu môže vykonávať počas neprítomnosti starostu neurčuje súčasná právna úprava, ale určí ich starosta podľa konkrétnych podmienok a potrieb tej-ktorej obce.

Ak výkon funkcie zástupcu starostu trvá počas celého funkčného obdobia, ale v danom období vykonáva činnosť iba v niektorých dňoch (napr. účasť v obecnej rade, účasť na rokovaniach obecného zastupiteľstva), považuje sa za zamestnanca na účely zdravotného poistenia a sociálneho poistenia, ak mu za výkon jeho funkcie patrí odmena.

Na účely zdravotného poistenia sa považuje zástupca starostu za zamestnanca, ktorý poberá príjmy v nepravidelných intervaloch. Obec ho zaregistruje do zdravotnej poisťovne ako zamestnanca pod kódom „2Y“ na posledný deň kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom dochádza k vyplateniu príjmu (prihlásenie a odhlásenie sa vykoná v ten istý deň). Oznamovaciu povinnosť (oznámenie zmeny platiteľa poistného) je obec povinná vykonať na predpísanom tlačive „Oznámenie o poistencoch“ do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, resp. do dňa splatnosti preddavku na poistné, za ktorý sa považuje deň určený na výplatu príjmov, v ktorom zástupca starostu vykonával prácu nepravidelne, tzn. len v niektoré dni v týždni (za ktoré má právo na príjem zo závislej činnosti).

Odporúčanie: Zamestnanca, kto­rý poberá príjem v nepravidelných intervaloch, prihlasuje zamestnávateľ do registra ZP pod osobitným kódom 2Y (Pozn. autora: Kód sa používa pri registrácii aj v prípade, ak zamestnávateľ vypláca zamestnancovi príjem po skončení pracovného pomeru). Číslo „2“ vypovedá o skutočnosti, že ide o zamestnanca na účely zdravotného poistenia a písmeno „Y“ o situácii, kedy sa zamestnancovi vypláca nepravidelný príjem alebo príjem po skončení právneho vzťahu (§ 11 ods. 3 druhej vety ZZP). Zamestnávateľ prostredníctvom kódu 2Y prihlasuje a odhlasuje zamestnancov iba na jeden deň, a to na posledný deň kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom dochádza k vyplateniu príjmu, pričom prihlásenie a odhlásenie sa vykoná v jeden deň.

Na účely sociálneho poistenia sa považuje zástupca starostu za zamestnanca, pričom jeho prihlásenie do registra poistencov Sociálnej poisťovne sa vykoná na predpísanom tlačive „Registračný list fyzickej osoby“ (RLFO-typ prihláška) najneskôr pred začatím výkonu funkcie poslanca obecného zastupiteľstva, t. j. dňom zloženia sľubu. Rozsah platenia poistného (a následne jeho registrácia) závisí od periodicity vyplácania odmeny za výkon jeho funkcie.

Ak má zástupca starostu právo na pravidelnú mesačnú odmenu, obec je povinná prihlásiť ho do registra poistencov na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti pod typ zamestnanca „1“. Ak má právo na nepravidelnú odmenu, t. j. nárok na inú ako pravidelnú mesačnú odmenu, obec je povinná prihlásiť ho do registra poistencov na dôchodkové poistenie pod typ zamestnanca „2“.

Rozsah platenia poistného

ZP*

NP

SP

IP**

PvN***

RfS

ÚP

GP

Zástupca starostu s pravidelnou odmenou

(odvody, ktoré platí zamestnanec)

4 %

1,4 %

4 %

3 %

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály