Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie starostov, poslancov, členov komisií a hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (IV.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Postavenie starostov, poslancov, členov komisií a hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni

V záverečnej časti sa venujeme postaveniu hlavného kontrolóra, ktorý má dôležité postavenie v obecnej samospráve, a to aj napriek tomu, že nie je orgánom obce (tým je len starosta a obecné zastupiteľstvo – § 10 ods. 1 zákona o obecnom zriadení). Predstavuje významný kontrolný mechanizmus nielen v obecnej samospráve, ale aj v regionálnej samospráve. Inštitút hlavného kontrolóra funguje v oblasti regionálnej samosprávy v súlade s § 19 zákona č. 302/2001 Z. z. o samospráve vyšších územných celkov (zákon o samosprávnych krajoch) v z. n. p. Hlavný kontrolór je zamestnancom obce a pri výkone svojej funkcie má pomerne široké oprávnenia a rozsah kontrolnej činnosti.

Hlavný kontrolór

Hlavného kontrolóra volí a odvoláva obecné zastupiteľstvo; OZ ho volí na šesť rokov. Jeho funkčné obdobie sa začína dňom, ktorý je určený ako deň nástupu do práce v pracovnej zmluve.

Hlavnému kontrolórovi vzniká po jeho vymenovaní nárok na uzavretie pracovnej zmluvy s obcou. Pracovný pomer možno dohodnúť aj na kratší pracovný čas, ktorého dĺžku určí OZ pred vyhlásením voľby kontrolóra.

Pracovnú zmluvu je povinný uzavrieť s právoplatne zvoleným hlavným kontrolórom starosta, a to najneskôr v deň nasledujúci po dni skončenia funkčného obdobia predchádzajúceho hlavného kontrolóra. Deň nástupu do práce sa určí na deň nasledujúci po dni skončenia funkčného obdobia predchádzajúceho hlavného kontrolóra.

Hlavný kontrolór je v súlade so zákonom o obecnom zriadení zamestnancom obce a ak tento zákon neustanovuje inak, vzťahujú sa na neho všetky práva a povinnosti ostatného vedúceho zamestnanca podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme (ďalej len „zákon o výkone práce vo verejnom záujme“) v súlade s § 1 ods. 3 tohto zákona.

Vzhľadom na to, že vykonáva funkciu v pracovnom pomere, vzťa­huje sa na neho, napr. s výnimkou jeho odmeňovania, ktoré je osobitne upravené v § 18c zákona o obecnom zriadení, Zákonník práce. Zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme“) sa na hlavného kontrolóra obce/VÚC nevzťahuje.

Hlavný kontrolór nesmie bez súhlasu OZ podnikať alebo vykonávať inú zárobkovú činnosť a byť členom riadiacich, kontrolných alebo dozorných orgánov právnických osôb, ktoré vykonávajú podnikateľskú činnosť. Toto obmedzenie sa nevzťahuje na vedeckú činnosť, pedagogickú činnosť, lektorskú činnosť, prednášateľskú činnosť, prekladateľskú činnosť, publicistickú činnosť, literárnu alebo umeleckú činnosť a na správu vlastného majetku alebo správu majetku svojich maloletých detí.

Kontrolnú činnosť vykonáva nezávisle a nestranne v súlade so základnými pravidlami kontrolnej činnosti.

Na zvolenie hlavného kontrolóra je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Ak ani jeden z kandidátov takú väčšinu nezískal, OZ ešte na tej istej schôdzi vykoná druhé kolo volieb, do ktorého postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole volieb najvyšší počet platných hlasov.

V prípade rovnosti hlasov do druhého kola volieb postupujú všetci kandidáti s najväčším počtom platných hlasov. V druhom kole volieb je zvolený ten kandidát, ktorý získal najvyšší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov v druhom kole volieb sa rozhoduje žrebom. Ďalšie podrobnosti o spôsobe a vykonaní voľby hlavného kontrolóra a náležitosti prihlášky ustanoví obec uznesením.

Plat hlavného kontrolóra

Postavenie hlavného kontrolóra sa, napriek svojmu zamestnaneckému vzťahu ku konkrétnej obci, vyznačuje špecifickou vlastnosťou. Hlavný kontrolór má určený plat zákonom, napriek tomu, že ide o jednu z podstatných náležitostí pracovného pomeru. Plat hlavného kontrolóra sa určí v súlade s § 18c ods. 1 zákona o obecnom zriadení, cit.: „Plat hlavného kontrolóra je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok, a koeficientu podľa počtu obyvateľov obce, ktorý je v obciach“. Plat sa teda vypočíta podľa vzorca, v ktorom sa použijú len dva ukazovatele.

Prvým je koeficient, ktorý sa odvíja od počtu obyvateľov v danej obci a druhým ukazovateľom je výška priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci rok. Plat hlavného kontrolóra sa zaokrúhľuje na celé eurá smerom nahor (§ 18c ods. 4 zákona o obecnom zriadení).

Plat hlavného kontrolóra od 1. 1. 2016

Priemerná mesačná mzda

za rok 2015 je 883 €

Pásmo

Zákonný násobok

Plat

a)

 

do

500 obyvateľov

1,15

1 016,00

b)

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály