Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odvodová odpočítateľná položka v zdravotnom poistení (I.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Odvodová odpočítateľná položka v zdravotnom poistení

Počnúc 1. januárom 2015 majú zamestnanci, ktorí zarobia maximálne 570 € mesačne, možnosť uplatniť si nárok na odvodovú odpočítateľnú položku na zdravotné odvody. Zamestnanci s vyššími príjmami budú platiť odvody na zdravotné poistenie rovnako ako doteraz. Zmena sa realizovala zákonom č. 364/2014 ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZZP“), ktorou sa zavádza inštitút tzv. „odpočítateľnej položky“ (ďalej len „OP“) pri platení odvodov na zdravotné poistenie pre nízkopríjmových zamestnancov.

Podstata tejto legislatívnej novinky spočíva v tom, že odpočítateľná položka znižuje vymeriavací základ pre výpočet preddavkov, resp. poistného na zdravotné poistenie vybranej skupiny zamestnancov.

Odpočítateľnú položku možno uplatniť na mesačnej báze alebo na ročnej báze – až v ročnom zúčtovaní poistného na verejné zdravotné poistenie. Pri platení preddavkov na zdravotné poistenie sa OP bude môcť uplatniť iba u jedného zamestnávateľa. Ak má zamestnanec v kalendárnom mesiaci súčasne viacerých zamestnávateľov alebo je samostatne zárobkovo činnou osobou („SZČO“), OP sa uplatní až v ročnom zúčtovaní poistného.

V súvislosti so zavedením odpočítateľnej položky sa zvyšuje sadzba za poistencov štátu, čím sa má zdravotným poisťovniam vykompenzovať výpadok príjmov. Platba za poistencov štátu bude od 1. 1. 2015 do 31. 1. 2015 vo výške 4,16 % z vymeriavacieho základu.

Ktorý zamestnanec si môže uplatniť odpočítateľnú položku u zamestnávateľa

Podľa § 13 ods. 1 ZZP vymeriavací základ zamestnanca, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere, služobnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu (napr. výkon štátnej služby policajtov, colníkov), z ktorého má právo na príjem zo zárobkovej činnosti sa znižuje o odpočítateľnú položku. Uvedené neplatí, ak ide o zamestnanca podľa § 11 ods. 7 písm. v) ZZP, t. j. o zamestnanca s odvodovou úľavou.

Poznámka: Zamestnanec s odvodovou úľavou je osoba, ktorá sa považovala za dlhodobo nezamestnaného občana vedeného v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, ktorého ak zamestnávateľ zamestná v pracovnom pomere, príp. v štátnozamestnaneckom pomere a splní zákonom určené podmienky, neplatí poistné na zdravotné a sociálne poistenie (s výnimkou platenia poistného na úrazové a garančné poistenie). Garančné poistenie sa nevzťahuje na zastupiteľské úrady cudzích štátov a zamestnávateľov, na ktorých nemôže byť vyhlásený konkurz podľa § 2 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.).

Z uvedeného vyplýva, že odpočítateľná položka sa uplatňuje u zamestnávateľa, u ktorého zamestnanec vykonáva zárobkovú činnosť:

  • v pracovnom pomere,
  • v štátnozamestnaneckom pomere,
  • v služobnom pomere alebo
  • v obdobnom pracovnom vzťahu.

Za obdobný pracovný vzťah sa považujú pracovné vzťahy, ktoré upravuje podľa odkazu ZZP, napr. zákon č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície v z. n. p., zákon č. 200/1998 Z. z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v z. n. p., zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákon č. 154/2001 Z. z. o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry v z. n. p., zákon č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore v z. n. p.

O odpočítateľnú položku nie je možné znížiť vymeriavací základ, ktorý dosiahol zamestnanec zo zárobkovej činnosti vykonávanej v právnom vzťahu dohody o pracovnej činnosti a dohody o vykonaní práce, ďalej zamestnanec s odvodovou úľavou, žiaci a študenti, ktorí majú príjem v rámci praktického vyučovania, členovia štatutárnych orgánov, ktorí poberajú za výkon funkcie odmenu, ďalej SZČO, osoby v právnom vzťahu, ktorý im zakladá nárok na zdaniteľné príjmy podľa § 7 a § 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov).

♦ Príklad č. 1:

Je možné uplatniť OP aj u zamestnancov, ktorí pracujú u zamestnávateľa len v právnom vzťahu dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti?

Nie, u zamestnancov, ktorí pracujú u zamestnávateľa len na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (v ­praxi označovaní ako „dohodári“) OP nie je možné uplatniť. Nárok na OP sa neuplatňuje u každého zamestnanca, ale iba u takého, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť v pracovnom pomere, štátnozamestnaneckom pomere, služobnom pomere alebo obdobnom pracovnom vzťahu. K pojmu „obdobný pracovný vzťah“ ZZP odkazuje príkladmo na viaceré zákony, ktoré definujú obdobné vzťahy ako je pracovnoprávny vzťah (napr. pracovný vzťah policajtov, členov väzenskej a justičnej stráže, p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály