Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančný príspevok na stravovanie po novele Zákonníka práce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme stravovaniu zamestnancov po novele zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“), ktorá bola vykonaná zákonom č. 76/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Upozorníme na zmeny pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov po 1. marci 2021, kedy nadobudla účinnosť novela Zákonníka práce.

Podľa § 152 ods. 1 Zákonníka práce majú obce ako zamestnávatelia (ďalej len "zamestnávateľ") povinnosť zabezpečovať svojim zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Túto povinnosť zamestnávateľ nemá:
-
voči zamestnancom, ktorí boli vyslaní na pracovnú cestu okrem zamestnancov vyslaných na pracovnú cestu, ktorí na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny, a
-
od 1. marca 2021 aj voči zamestnancom, ktorým poskytuje účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie (ďalej len "finančný príspevok na stravovanie").
Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zamestnancovi zabezpečiť ďalšie stravovanie alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie.
Príklad č. 1:
Zamestnanec absolvoval pracovnú cestu so začiatkom o 8.30 h a s ukončením o 15.30 h. V tento deň na pracovisku odpracoval 1 hodinu, takže mu nevznikol nárok na stravovaciu poukážku. Za pracovnú cestu v čase od 8.30 h do 15.30 h má nárok na stravné podľa § 13 zákona č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v z. n. p.
Príklad č. 2:
Zamestnanec je vyslaný v pondelok na pracovnú cestu so začiatkom o 14.30 h. Pracovná cesta bude ukončená v stredu o 16.00 h. V pondelok zamestnanec od 7.30 h odpracoval 7 hodín, takže mu vznikol za pondelok nárok na stravný lístok a v čase od 14.30 h do 24.00 h má nárok aj na stravné podľa § 13 zákona č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v z. n. p.
Novelou Zákonníka práce
sa na povinnosti zamestnávateľa zabezpečiť svojim zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy nič nezmenilo. Zamestnávateľ zabezpečí pre svojich zamestnancov stravovanie:
a)
poskytnutím jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja:
-
vo vlastnom stravovacom zariadení,
-
v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo
b)
zabezpečením stravovania prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.
Novela Zákonníka práce
je zásadná v tom, že od 1. marca 2021 k týmto trom možnostiam, ako zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov, pribudne možnosť poskytnúť zamestnancom finančný príspevok na stravovanie.
Treba tiež upozorniť, že okrem
možnosti
poskytovať finančný príspevok na stravovanie má zamestnávateľ podľa § 152 ods. 6 Zákonníka práce aj
povinnosť
poskytovať finančný príspevok na stravovanie;
novela Zákonníka práce
od 1. marca rozširuje dôvody, kedy
zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie
. Ide o prípady, keď:
a)
povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku,
b)
zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce,
c)
zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stra­vovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom,
d)
ide o zamestnanca vykonávajúceho domácku prácu alebo teleprácu a zamestnávateľ mu nezabezpečí stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo ak by stravovanie podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.
Novela Zákonníka práce od 1. marca 2021
prináša oprávnenie zamestnávateľa poskytnúť finančný príspevok na stravovanie aj v iných, ako sú Zákonníkom práce vymenované prípady, s výnimkou prípadu, keď zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa.
Príklad č. 3:
Obec zabezpečuje stravovanie pre svojich zamestnancov v školskej jedálni, ktorá je v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Obec od 1. marca 2021 bude naďalej poskytovať svojim zamestnancom stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy poskytnutím jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja v školskej jedálni a nebude zamestnancom poskytovať finančný príspevok na stravovanie.
Príklad č. 4:
Obec zabezpečovala stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby. Zamestnancom poskytovala stravovacie poukážky. Obec sa rozhodla uplatniť oprávnenie, ktoré jej vyplýva zo Zákonníka práce, a od 1. marca 2021 umožní zamestnancom vybrať si medzi stravovacími
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály