Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie stravovania zamestnancov

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Podľa § 152 ods. 1 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancom stravovanie vo všetkých zmenách. Stravovanie má zodpovedať zásadám správnej výživy.

Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby.

Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Túto povinnosť nemá zamestnávateľ voči zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu s výnimkou zamestnancov, ktorí boli vyslaní na pracovnú cestu, ale na svojom pravidelnom pracovisku odpracovali viac ako štyri hodiny.
Podľa § 152 ods. 3 Zákonníka práce zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancov sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.
Ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancov prostredníctvom právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, potom v zmysle § 152 ods. 4 Zákonníka práce sa cenou jedla rozumie hodnota stravovacej poukážky. Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.
V zmysle § 25 ods. 1 písm. c) zákona č. 431/2002 Z.z. účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") sa peňažné prostriedky a ceniny oceňujú v účtovníctve ich menovitou hodnotou. Podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve sa menovitou hodnotou rozumie cena, ktorá je uvedená na peňažných prostriedkoch alebo ceninách. Menovitá hodnota vyznačená na stravnom lístku vyjadruje, v akej cene si môže zamestnanec za tento lístok obstarať stravu. Stravný lístok slúži ako platobný prostriedok.
Ako bolo v úvode článku povedané - zamestnávateľ je povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancov vo všetkých zmenách. Prenesené do praxe to znamená, že zamestnanec má nárok na stravný lístok od prvého dňa nástupu do zamestnania, avšak v reálnom ­čase.
Príklad č. 1:
a)
Účtovná jednotka obstarala 1 000 ks stravných lístkov v menovitej hodnote 5 eur/1 stravný lístok. Sprostredkovateľ stravovania si účtoval odmenu za dodávku a balné stravných lístkov vo výške 2 % z celkovej ceny za odobraté lístky, t.j. 100 eur. Celková fakturovaná čiastka sa teda skladá z hodnoty odobratých lístkov a sumy odplaty dodávateľovi za odobraté lístky. Dodávateľ zľavu z ceny za odobraté stravné lístky neposkytol. Zamestnávateľ má 25 zamestnancov, každému z nich poskytol 20 stravných lístkov na celý nasledujúci mesiac (napr. mesiac apríl - 20 pracovných dní). Zamestnávateľ uhrádza zamestnancom sumu vo výške 55 % z hodnoty stravného lístka. Príspevok zo sociálneho fondu je 1 euro.

Popis účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

Faktúra od dodávateľa:

– za stravné lístky

– odmena pre sprostredkovateľa

 

5 000

100

 

213

518

 

321

321

Výdaj (25 x 20 = 500 lístkov) stravných lístkov zamestnancom:

– náklady zamestnávateľa (55 % zo sumy 2 500 eur)

– príspevok zo sociálneho fondu

pohľadávka voči zamestnancovi

 

1 375

500

625

 

527

472

335

 

213

213

213

Zrážka zo mzdy zamestnanca za mesiac apríl za stravné lístky odovzdané na mesiac apríl

 

625

 

331

 

335

b)
Zamestnanec XY v mesiaci apríl neodpracoval 5 pracovných dní pre čerpanie dovolenky, ale na začiatku mesiaca dostal plný počet lístkov

Popis účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

Výdaj stravných lístkov zamestnancovi:

– náklady zamestnávateľa (55 % z hodnoty 15 lístkov)

– príspevok zo sociálneho fondu (za 15 lístkov)

– pohľadávka voči zamestnancovi (za 20 lístkov)

 

41,25

15

25

 

527

472

335

 

213

213

213

Zrážka zo mzdy zamestnanca za mesiac apríl za stravné lístky odovzdané na mesiac apríl

25

331

335

Pohľadávka voči zamestnancovi za nezúčtované, ale odovzdané stravné lístky, na ktoré nemal zamestnanec v dôsledku PN nárok, ale bola mu vykonaná zrážka zo mzdy:

– nezúčtované náklady

– nezúčtovaný príspevok zo sociálneho fondu

13,75

5

335

335

213

213

Vzhľadom na to, že zamestnanec na začiatku mesiaca prevzal od zamestnávateľa plný počet stravných lístkov, ale neodpracoval 5 pracovných dní, do nasledujúceho mesiaca si prenáša 5 stravných lístkov. Z tohto dôvodu zamestnávateľ zaúčtuje na ťarchu nákladov iba príspevok vo výške hodnoty 15 stravných lístkov.
Príklad č. 2:
Účtovná jednotka obstarala 1 000 ks stravných lístkov v menovitej hodnote 5 eur/1 stravný lístok. Sprostredkovateľ stravovania si účtoval odmenu za dodávku a balné stravných lístkov vo výške 2 % z celkovej ceny za odobraté lístky, t.j. 100 eur. Zároveň poskytol zľavu za odobraté množstvo lístkov vo výške 1 % hodnoty predaných stravných lístkov, t.j. 50 eur.

Popis účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

Faktúra od dodávateľa:

– za stravné lístky

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály