Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Sadzba poplatku za rozvoj v roku 2020

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zákon č. 447/2015 Z. z. o miestnom poplatku za rozvoj a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o poplatku za rozvoj“) nadobudol účinnosť dňa 1. 11. 2016. V § 7 zákona o poplatku za rozvoj bola upravená sadzba poplatku za rozvoj, minimálna a maximálna výška sadzby od 3 do 35 eur za každý aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Dňa 30. 11. 2019 nadobudol účinnosť zákon č. 379/2019 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa aj § 7 ods. 5 zákona o poplatku za rozvoj, na základe ktorého obec ustanoví sadzby poplatku pre každý druh stavby uvedený v tomto ustanovení. Podľa § 7 ods. 4 zákona o poplatku za rozvoj sadzbu poplatku môže obec ustanoviť alebo zmeniť iba k 1. januáru kalendárneho roka.

Pre všetky stavby v členení podľa § 7 ods. 2 zákona o poplatku za rozvoj ustanovil správca poplatku sadzby prvýkrát vo všeobecnom záväznom nariadení (ďalej len „VZN“) účinnom od 1. 1. 2020.

Ustanovenie sadzby poplatku a jej zmeny

Zákon umožňuje obci ustanoviť sadzbu poplatku prvýkrát alebo zmeniť sadzbu poplatku v ďalších rokoch na základe VZN len k 1. januáru kalendárneho roka.

K inému dátumu ako k 1. januáru môže obec sadzbu poplatku zmeniť, ak bol poplatok zavedený prvýkrát počas roku 2017, v takom prípade aj sadzbu poplatku podľa § 7 ods. 1 až 3 a ods. 5 zákona o poplatku za rozvoj môže ustanoviť najskôr ku dňu účinnosti takéhoto VZN.

Ak obec ustanovila poplatok aj sadzbu poplatku VZN s účinnosťou od 1. januára 2017, takto ustanovenú sadzbu poplatku nie je možné v priebehu roka 2017 zmeniť VZN, pretože obec poplatok nezaviedla prvýkrát v priebehu roka 2017.

Obec môže sadzbu poplatku ustanoviť iba z rozpätia, ktorého dolná hranica je vo výške 3 eurá za každý aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby a horná hranica vo výške 35 eur za každý aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Spôsoby ustanovenia sadzby poplatku

Ak obec ustanoví VZN poplatok podľa § 2 zákona o poplatku za rozvoj na svojom území, v jej jednotlivej časti alebo v jednotlivom katastrálnom území, je povinná v súlade s § 7 zákona o poplatku za rozvoj súčasne ustanoviť v ňom aj sadzbu poplatku.

Sadzby poplatku ustanovené VZN je možné použiť pre to územie obce, pre ktoré obec poplatok zavedie.

Ak obec zavedie poplatok pre celé územie obce, sadzby poplatku je potrebné ustanoviť VZN pre celé územie obce. Ak obec zavedie poplatok iba pre jednotlivú časť obce alebo pre niektoré katastrálne územie obce, sadzby poplatku je potrebné ustanoviť VZN výlučne pre túto jednotlivú časť obce alebo pre príslušné katastrálne územie obce.

Bez sadzby poplatku ustanovenej VZN nemôže obec poplatok vyrubiť.

Zákon nedefinuje pojmy, ako sú územie obce, katastrálne územie obce ani jednotlivá časť obce, preto sa vychádza z osobitných predpisov, ktoré tieto pojmy vymedzujú.

Pojmy súvisiace s členením územia obce

Územie obce – podľa § 2 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. územie obce tvorí jedno alebo viac katastrálnych území.

Katastrálne územie – vymedzuje ho § 3 ods. 8 zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. Katastrálnym územím sa rozumie územno-technická jednotka, ktorú tvorí územne uzavretý a v katastri spoločne evidovaný súbor pozemkov.

Jednotlivá časť obce – táto časť obce musí spĺňať kritériá, ktoré vyplývajú z § 17a zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení zákona č. 268/2014 Z. z. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Jednotlivou časťou obce je územne celistvá časť obce, v ktorej je najmenej 5 % daňovníkov dane z nehnuteľností danej obce a ktorá je ustanovená vo VZN. Ak má daňovník viac nehnuteľností v jednotlivej časti obce, na účely ustanoveného percenta sa považuje za daňovníka len raz. Jednotlivú časť obce môže tvoriť ulica, vzájomne susediace ulice alebo susediace parcely pozemkov.

Sadzba poplatku – možnosti stanovenia

  • Jediná sadzba poplatku – Obec môže ustanoviť jedinú sadzbu poplatku. Sadzbu poplatku je možné využiť pre také územie obce, pre ktoré je poplatok ustanovený, t. j. pre územie obce, jednotlivú časť obce alebo pre katastrálne územie obce. Ak obec zavedie poplatok pre katastrálne územie, pričom územie obce tvorí iba jedno katastrálne územie, sadzba poplatku ustanovená VZN pre katastrálne územie platí na území celej obce.
  • Rôzne sadzby poplatku pre stavby v členení podľa § 7 ods. 2 zákona
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály