Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obstarávanie majetku formou lízingu

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo Zo seriálu: Obstarávanie majetku formou lízingu

V tomto článku sa budeme zaoberať osobitnými formami úverov, a to lízingom. Obec, vyšší územný celok, rozpočtová a príspevková organizácia majú niekoľko možností na výber, akým spôsobom si obstarajú majetok.

Môže to byť:

  • kúpou z vlastných zdrojov,
  • návratnými finančnými zdrojmi – úvery,
  • osobitnými formami úverov – lízingom,
  • nadobudnutím darom.

V Slovenskej legislatíve sa pojem lízing nevyskytuje, a miesto toho sa používa pojem nájom alebo finančný prenájom, a preto ich budeme v článku používať.

Po právnej stránke je všeobecnú časť nájmu upravujú ust. § 663 až § 684 Občianskeho zákonníka a ostatné druhy nájmu podľa predmetu nájomnej zmluvy (hnuteľné veci) upravujú ust. § 721 až § 723 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p., dopravné prostriedky sú definované v § 630 až § 637 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p., a to zmluvou o nájme dopravného prostriedku. Problematiku finančného nájmu upravuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Vo všeobecnosti ide o externý zdroj financovania, ktorý nájomcovi umožňuje poberať ekonomický úžitok z predmetu prenájmu (nájmu) za odplatu prenajímateľovi. Je to alternatívna forma k úverom na krytie dlhodobých a strednodobých potrieb účtovnej jednotky (ÚJ).

Zaoberáme sa dvomi hľadiskami, a to:

  1. vecným hľadiskom – ­prenájom majetku (hnuteľného alebo ne­hnuteľného) dlhodobej spotreby, ktoré nájomca užíva za úplatu,
  2. finančným hľadiskom – ide o úverové krytie dlhodobej spotreby nájomcu.

V článku sa budeme zaoberať operatívnym nájmom a finančným prenájmom, nakoľko sa tieto formy v praxi najčastejšie používajú. Uvedieme príklad rozhodovania sa z hľadiska efektívnosti medzi úverom a finančným prenájmom, ktoré je nutné vykonať pred rozhodnutím, akým spôsobom ÚJ majetok nadobudne. Je to dôležité z pohľadu rozpočtových pravidiel, kde má ÚJ povinnosť s verejnými finančnými prostriedkami hospodáriť efektívne a účelne. Uvádzame výhody a nevýhody týchto osobitných foriem úverov, a to ich porovnaním. V závere článku uvádzame účtovanie.

Legislatíva

Pri lízingu treba postupovať podľa tejto legislatívy:

  • zákon č. 431/2004 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.,
  • opatrenie MF SR č. 16786/2007-31 z 8. augusta 2007, ktorým sa us­ta­novujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p.,
  • zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
  • zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
  • zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.,
  • zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p.,
  • ZDP,
  • zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p.

Všeobecné pojmy

Obstarávacia cena

Je to cena prenájmu, za ktorú ho prenajímateľ poskytuje nájomcovi. Nájomca ju uhrádza formou prvej zvýšenej splátky a splátok počas trvania vzťahu.

Predmet prenájmu

Ide o majetok, ktorý má nájomca v nájme a platí zaň nájomné. Majetok môže byť hnuteľná, nehnuteľná vec s ekonomickou životnosťou dlhšou ako jeden rok.

Zmluva o prenájme

Obsahuje všetky podmienky nájomného vzťahu, tzn.:

  • dátum prenechania prenajatého predmetu prenájmu do užívania nájomcovi,
  • doba trvania zmluvy,
  • dohoda o službách, ktoré prenajímateľ poskytuje nájomcovi,
  • úprava poistenia,
  • zabezpečenie údržby a opráv predmetu prenájmu,
  • výška akontácie,
  • výška a frekvencia platieb za prenájom.

Akontácia

Ide o preddavok. Platenie určitej dohodnutej čiastky vopred, t. j. pred realizáciou dodania predmetu prenájmu.

Nájomné – splátky

Sú to platby, ktoré nájomca platí prenajímateľovi na základe faktúr alebo splátkového kalendára, ktoré sú uvedené v zmluve o prenájme; platí sa pravidelne, napr. mesačne, štvrťročne alebo nepravidelne (sezónne).

Splátkový kalendár

Ide o presný rozpis splátok uvedených v nájomnej zmluve s presnými termínmi (splatnosťou), názvom bankového domu a bankovým číslo účtu, variabilným symbolom (väčšinou ide o číslo uzatvorenej nájomnej zmluvy). Splátkový kalendár je súčasťou nájomnej zmluvy.

Obdobie prenájmu

Je to čas trvania zmluvného vzťahu medzi prenajímateľom a nájomcom. Minimálne obdobie závisí od lehoty odpisovania hmotného majetku a jeho zaradenie do odpisovej skupiny v zmysle ZDP.

Cena prenájmu

Je to suma, ktorú má nájomca uhradiť prenajímateľovi za jeho služby spojené s poskytnutím prenájmu; tvorí ju o súčet prvej navýšenej splátky (resp. zálohy), všetkých ďalších splátok, poplatku za uzatvorenie nájomnej zmluvy, zostatkovej hodnoty (resp. kúpnej ceny) pri skončení prenájmu, zmluvnej pokuty a úroky z omeškania a ďalších nárokov prenajímateľa ku dňu výpočtu ceny prenájmu.

Lízingový koeficient

Ide o pomer medzi akontáciou, sumou všetkých splátok, poplatkov a obstarávacou cenou. Vyjadruje pomer, v akom nájomca preplatí hodnotu majetku v celom období trvania nájomnej zmluvy.

Spracovateľský poplatok

Ide o sumu, ktorú nájomca zaplatí prenajímateľovi jednorazovo pri uzatvorení nájomnej zmluvy. Určuje sa buď fixne alebo percentom z obstarávacej ceny predmetu prenájmu.

Zostatková hodnota

Je to suma, ktorá nie je nájomcom uhradená z obstarávacej ceny predmetu prenájmu. Ide o rozdiel medzi obstarávacou cenou, akontáciou a súčtom všetkých splátok. Túto zostatkovú hodnotu nájomca uhrádza na konci prenájmu jednorázovo. Vyššou zostatkovou hodnotu sa znižuje

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály