Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zverenie majetku do správy a základná finančná kontrola

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Majetok obce podľa § 8 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) tvoria veci vo vlastníctve obce a majetkové práva obce. Podľa § 1 ods. 2 zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p. (ďalej len „zákon o majetku obcí“) majetok obce tvoria nehnuteľné a hnuteľné veci vrátane finančných prostriedkov, ako aj pohľadávky a iné majetkové práva, ktoré sú vo vlastníctve obce podľa zákona o majetku obcí, alebo ktoré nadobudne obec do vlastníctva prechodom z majetku Slovenskej republiky na základe tohto zákona, alebo osobitného predpisu, alebo vlastnou činnosťou.

Obec môže so svojím majetkom hospodáriť sama alebo prostredníctvom svojej zriadenej rozpočtovej a príspevkovej organizácie (ROPO), a to spôsobom, že časť svojho majetku jej môže zveriť do správy. ROPO sa tak stávajú správcom majetku obce.

Správa majetku obce je súhrn oprávnení a povinností ROPO k tej časti majetku, ktorú im obec zverila do správy, alebo ktorú ROPO nadobudli vlastnou činnosťou.

ROPO ako správca majetku sú oprávnené a povinné majetok obce držať, užívať na plnenie úloh v rámci predmetu činnosti alebo v súvislosti s ním, brať z neho úžitky a nakladať s ním v súlade s týmto zákonom a so zásadami hospodárenia s majetkom obce.

ROPO ako správca majetku nemôže nadobudnúť majetok do svojho vlastníctva. Majetok, ktorý ROPO ako správca majetku nadobúda, je vlastníctvom obce. ROPO ako správca majetku vykonáva právne úkony pri správe majetku obce v mene obce. Všetky právne úkony spojené s nakladaním s majetkom obce musia mať písomnú formu, inak sú neplatné.

Správa majetku obce vzniká:
      a) zverením majetku obce do správy ROPO ako správca majetku,
      b) prevodom správy majetku obce,
      c) nadobudnutím majetku do vlastníctva obce vlastnou činnosťou ROPO ako správca majetku.

Obce a ROPO vedú účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a na základe opatrenia MF SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

Podľa § 25 ods. 2 Postupov účtovania v účtovnej triede 0 – Dlhodobý majetok sa účtuje aj o dlhodobom majetku, ku ktorému má účtovná jednotka vlastnícke právo alebo právo správy (majetku obce). Z uvedeného vyplýva, že ROPO ako správcovia majetku obce o tomto majetku účtujú a rovnako tento majetok odpisujú.

Účtovanie zverenia majetku obce do správy ROPO

Majetok obce zverený do správy určí obec pri zriadení ROPO v jej zriaďovacej listine. Obec môže za podmienok určených v „Zásadách hospodárenia s majetkom obce“ ROPO ako správcovi majetku zveriť do správy ďalší majetok obce alebo odňať správu majetku obce.

Zverenie majetku obce do správy je právny úkon, ktorý musí byť vykonaný písomne a orgánom, oprávneným konať za obec, t. j. orgánmi obce podľa kompetencie určenej v „Zásadách hospodárenia s majetkom obce“.

Zverenie majetku obce do správy ROPO predstavuje rozhodnutie oprávneného orgánu:
     • pri zriadení ROPO – v zriaďovacej listine,
     • pri ďalšom zverení majetku do správy – v písomnom rozhodnutí starostu alebo uznesením zastupiteľstva.

Zverenie majetku obce do správy ROPO v praxi:

  • sa vykoná na základe písomného dokladu, zvyčajne ide o odovzdávajúci a preberajúci protokol majetku, ktorý sa zveruje do správy,
  • tento doklad sa vyhotovuje len na základe rozhodnutia oprávneného orgánu a obsahuje presnú identifikáciu majetku, ktorý sa zveruje do správy ROPO – dôvodom je správne odúčtovanie zvereného majetku v obci a naúčtovanie zvereného majetku v ROPO.

♦ Príklad č. 1:

Účtovanie zverenia majetku do správy – majetok bol obstaraný z rozpočtu obce.

  • Účtovanie v obci.

P. č.

Text účtovného prípadu

MD

D

Suma

1.

Zverenie majetku do správy na základe písomného dokladu – ide majetok, ktorý sa nezačal odpisovať, alebo ktorý sa neodpisuje:

− odúčtovanie obstarávacej ceny do pohľadávok voči ROPO

 

355

 

02x

 

50 000

2.

Vo vecnej a časovej súvislosti s odpismi, zostatkovou cenou majetku a opravnými položkami k majetku v ROPO zúčtovanie kapitálového transferu do nákladov

 

584

 

355

 

1 000

3.

Zverenie majetku do správy na základe písomného dokladu – ide o majetok, ktorý sa už začal odpisovať – odúčtovanie:

− obstarávacej ceny,

− oprávok,

− zostatkovej ceny do pohľadávok voči ROPO

 

08x

355

 

02x

 

 

 

50 000

34 000

16 000

4.

Vo vecnej a v časovej súvislosti s odpismi, zostatkovou cenou majetku a opravnými položkami k majetku v ROPO zúčtovanie kapitálového transferu do nákladov

 

584

 

355

 

1 000

  • Účtovanie v ROPO.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály