Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Práva a povinnosti rozpočtových organizácií

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Práva a povinnosti rozpočtových organizácií upravuje zákon č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách“).

Povinnosti rozpočtových organizácií

Rozpočtová organizácia (RO) hospodári s rozpočtovými prostriedkami a s prostriedkami prijatými od iných subjektov. RO na základe záväzných ukazovateľov, ktoré jej určí zriaďovateľ, zostavuje svoj rozpočet príjmov a výdavkov.

RO má povinnosť:

  • dosahovať príjmy určené zriaďovateľom v rozpočte,
  • sústreďovať všetky príjmy rozpočtu, s výnimkou príjmov, kde je v tom istom rozpočtovom roku povolené vzájomné započítanie s výdavkami, na príjmovom rozpočtovom účte,
  • realizovať všetky výdavky z výdavkového rozpočtového účtu,
  • poskytovať svoje výkony odplatne v súlade s osobitným predpisom (zákon č. 18/1996 Z. z. o cenách v z. n. p. – „ďalej len „zákon o cenách“),
  • viesť účtovníctvo, zostavovať a predkladať účtovnú závierku podľa osobitného predpisu (zákon č.431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p.

♠ Otázka č. 1:
Škola s právnou subjektivitou, zriadená obcou, má v banke zriadený svoj účet. Škola zo svojej činnosti získava príjmy, ktoré nie sú v jej rozpočte rozpočtované, zriaďovateľ neurčil dosiahnutie týchto príjmov ako záväzný ukazovateľ. Z týchto príjmov chce škola doplnkovo financovať svoje výdavky. Môže tieto príjmy priamo z účtu použiť na financovanie svojej činnosti?

Podľa § 22 ods. 4 zákona o rozpočtových pravidlách RO sústreďuje všetky príjmy svojho rozpočtu s výnimkou príjmov, ktoré je možné započítať s výdavkami v tom istom rozpočtovom roku (podľa § 22 ods. 3 zákona o rozpočtových pravidlách) na svojom príjmovom rozpočtovom účte a realizuje všetky svoje výdavky zo svojho výdavkového rozpočtového účtu. RO môže sústreďovať svoje príjmy na iných účtoch a realizovať rozpočtové výdavky z iných účtov len v prípadoch ustanovených zákonom o rozpočtových pravidlách alebo osobitným zákonom, alebo ak to vyplýva z právne záväzných aktov Európskych spoločenstiev a Európskej únie alebo z medzinárodnej zmluvy; výdavky štátneho rozpočtu určené na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi Slovenskou republikou a inými štátmi sa realizujú prostredníctvom samostatných mimorozpočtových účtov.

V prípade, že nejde o zákonom o rozpočtových pravidlách alebo osobitným zákonom upravenú výnimku, RO musí všetky svoje príjmy sústreďovať na svojom príjmovom rozpočtovom účte a všetky svoje výdavky musí realizovať zo svojho výdavkového rozpočtového účtu. RO nemôže priamo používať finančné prostriedky na svojom príjmovom účte na financovanie svojich výdavkov; prepojenie príjmového rozpočtového účtu a výdavkového rozpočtového účtu neexistuje. Tento spôsob financovania RO (finančných tokov, ktoré sa v RO realizujú) je pre túto formu organizácií charakteristický a jeho porušenie je klasifikované ako porušenie rozpočtových pravidiel hospodárenia.

V prípade RO, ktorej zriaďovateľom je obec, je dôležité si uvedomiť, že obec a jej RO nakladajú s reálnymi finančnými prostriedkami a tak medzi nimi dochádza k reálnemu presunu finančných prostriedkov medzi ich účtami v bankách. RO obce všetky svoje reálne príjmy, ktoré jej plynú na príjmový (ale aj na mimorozpočtový účet), odvádza do rozpočtu obce. Obec jej potom zo svojho rozpočtu poskytuje reálne finančné prostriedky na krytie jej výdavkov na výdavkový rozpočtový účet.

Príklad účtovania:

RO vedú účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a podľa opatrenia Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

Realizácia rozpočtových príjmov a rozpočtových výdavkov sa účtuje podľa § 40 Postupov účtovania, a to v rozpočtových organizáciách samosprávy na účte 222 – Výdavkový rozpočtový účet, na ktorom sa účtuje o peňažných prostriedkoch poskytnutých účtovnej jednotke, ktorá je RO zriadenou obcou alebo vyšším územným celkom a na účte 223 – Príjmový rozpočtový účet, na ktorom sa účtuje o peňažných prostriedkoch vyberaných účtovnou jednotkou, ktorá je RO zriadenou obcou alebo vyšším územným celkom v prospech obce alebo vyššieho územného celku.

Účtovanie príjmov v RO zriadenej obcou:

Text účtovného prípaduMDDSuma v €
Účtovanie výnosov z nedaňových rozpočtovaných príjmov – vznik pohľadávky 318 6xx 10 000
Inkaso pohľadávky z nedaňových rozpočtovaných príjmov 223 318 8 000
Predpis odvodu nedaňových rozpočtových príjmov do rozpočtu obce vo výške vyinkasovaných príjmov 588 351 8 000
Prevod z príjmového rozpočtového účtu na bankový účet obce 351 223 8 000
Predpis budúceho odvodu nedaňových rozpočtových príjmov do rozpočtu obce vo výške nevyinkasovaných príjmov, ktoré sú v RO výnosom bežného účtovného obdobia ; účtuje sa ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka 589 351 2 000

Účtovanie výdavkov v RO zriadenej obcou – výber hotovosti do pokladnice:

Text účtovného prípaduMDDSuma v €
Výber hotovosti z výdavkového rozpočtového účtu do pokladnice – účtovanie na základe príjmového pokladničného dokladu 211 261 5 000
Výber hotovosti z výdavkového rozpočtového účtu do pokladnice – účtovanie na základe výpisu z výdavkového rozpočtového účtu 261 222 5000

Účtovanie bežného a kapitálového transferu z rozpočtu obce – na financovanie výdavkov originálnych kompetencií v školstve:

Text účtovného prípaduMDDSuma v €
Prijatý
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály