Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Európske fondy pre mestá a obce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V súčasnom programovom období EÚ na roky 2014 – 2020 má Slovensko z európskych štrukturálnych a investičných fondov k dispozícii vyše 15 mld. eur. Viac než polovica je určená priamo pre územnú samosprávu, teda obce, mestá a vyššie územné celky a nimi riadené príspevkové a rozpočtové organizácie. Hoci už prebieha rok 2017, výzvy na podávanie projektov sa len rozbiehajú, a to je čas, keď musí byť samospráva pripravená, aby využila finančné prostriedky z eurofondov na projekty, ktoré majú prispievať k vyššej životnej úrovni obyvateľov, ku kvalitnejšiemu životnému prostrediu a v nemalej miere aj k znižovaniu energetickej náročnosti verejných budov či k zvyšovaniu konkurencieschopnosti jednotlivých regiónov.

Mnohí starostovia a primátori sa domnievajú, že z eurofondov možno vyriešiť každý obecný, či mestský problém. Tento názor je však často odrazom nevedomosti a nedostatočnej, resp. nekvalitnej informovanosti a poznatkov. Eurofondy nie sú náhradou verejných zdrojov a nesmú byť ani tak chápané, pretože týmito projektami sa má v obciach naštartovať v danej oblasti rozvoj a napĺňanie cieľov, pre ktoré sú eurofondy určené a nielen sanovať bežné výdavky. Možnosti čerpania pre obce a mestá sú v súčasnosti veľmi široké, avšak zďaleka nie je možné žiadať prostriedky z fondov EÚ na všetko. Čerpanie finančných prostriedkov je ohraničené a obmedzené na základe toho, čo bolo pre Slovenskú republiku dohodnuté a zmluvami potvrdené. Všetky tieto možnosti sú uvedené v tzv. operačných programoch, ktoré jasne definujú možnosti, podmienky a aktivity, ktoré budú, resp. sú podporované. V týchto dokumentoch nájde potenciálny žiadateľ aj všetky ostatné nevyhnutné informácie k možnostiam získania nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ.

Týmto príspevkom začíname sériu článkov o eurofondoch. Postupne sa v každom čísle časopisu dozviete nové informácie o európskych štrukturálnych a investičných fondoch, o možnostiach podpory pre samosprávu, o systéme fungovania eurofondov na Slovensku, o tom, kedy a kde predložiť projekt, ale aj o tom, ako ho dobre napísať. Nájdete tu všetky potrebné informácie o fondoch, dokumentoch, programoch a prioritách, ako aj rady a tipy ako vypracovať dobrý projekt, aké podmienky je nutné spĺňať pre podanie projektu. Ide nám predovšetkým o to, aby sme poskytli kvalitné praktické informácie, na základe ktorých budete vedieť identifikovať, či ste oprávnení žiadať o podporu z eurofondov. Taktiež sa dozviete, kde získate informácie o konkrétnych výzvach a možnostiach žiadania nenávratného finančného príspevku pre projekt.

Realizácia akýchkoľvek zámerov, na ktoré chceme požiadať o príspevok z fondov EÚ, sa uskutočňuje výlučne na základe vypracovaných, predložených a schválených projektov. Žiadateľ (obec, mesto, VÚC, rozpočtová alebo príspevková organizácia) musí predložiť projekt, v ktorom musí preukázať schopnosť nielen projekt zrealizovať, ale po skončení spolufinancovania z fondov EÚ a štátneho rozpočtu aj projekt udržať z vlastných zdrojov. Je teda nutné, aby projekt preukazoval známky životaschopnosti a udržateľnosti aj niekoľko rokov po skončení finančnej pomoci EÚ.

Pri uvažovaní a rozhodovaní o tom, či požiadať o eurofondy na projekt, by ste mali odpovedať na nasledujúce otázky:
1. Máme jasne stanovený a definovaný cieľ projektu? Vieme, čo chceme realizovať, prečo, kedy a kde? Vieme, čo chceme projektom dosiahnuť?
2. Patríme medzi oprávnených prijímateľov pomoci? Sme ako obec, mesto alebo VÚC relevantným žiadateľom o nenávratný finančný príspevok (NFP)?
3. Máme zdroje potrebné na financovanie projektu? Aká je výška spolufinancovania?
4. Máme vysporiadané vlastnícke vzťahy?
5. Je projekt v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce, mesta, kraja?
6. Máme vypracovanú projektovú dokumentáciu, prípadne iné potrebné prílohy a máme na to finančné prostriedky? Máme všetky potrebné povolenia (stavebné povol

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály