Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie finančných zdrojov z Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Finančný mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórsky finančný mechanizmus sú osobitné prostriedky finančnej pomoci založené na rovnakých princípoch. Táto pomoc je financovaná zo zdrojov Nórska, Islandu a Lichtenštajnska. Hlavným účelom finančných mechanizmov je prispieť k zníženiu ekonomických a sociálnych rozdielov medzi regiónmi Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý okrem všetkých členských štátov Európskej únie zahrnuje aj Nórsko, Island a Lichtenštajnsko. Projekty sa uskutočňujú v deviatich základných oblastiach, ktoré sú pestré, od podpory zachovania kultúrneho dedičstva cez rozvoj ľudských zdrojov až po ochranu životného prostredia. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke: http://www.eeagrants.sk/ .

V článku sa oboznámite s postupom účtovania finančných prostriedkov zo zdrojov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu (ďalej len „FM EHP“ a „NFM“) na spolufinancovanie, ktoré sa poskytujú subjektom územnej samosprávy systémom zálohových platieb – preddavkami alebo refundáciou. Tieto prostriedky sa poskytujú prostredníctvom certifikačného orgánu, ktorého funkciu vykonáva Ministerstvo financií SR; v súlade s § 22 ods. 4 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) sa ich realizácia na úrovni prijímateľa uskutočňuje z mimorozpočtových účtov a postupuje sa podľa opatrenia Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácia, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov.

Preddavky poskytnuté zo zdrojov FM EHP a NFM subjektom verejnej správy

Bežný transfer

Obec, vyšší územný celok (VÚC), príspevková organizácia zriadená obcou/VÚC

Účtovná jednotka verejnej správy (ÚJ VS) účtuje prijatý peňažný preddavok zo zdrojov FM EHP a NFM od subjektu VS na základe bankového výpisu na ťarchu účtu 221 AÚ – Bankové účty so súvzťažným zápisom v prospech účtu 359 – Zaúčtovanie transferov medzi subjektami verejnej správy a iné zúčtovania.

Použitie týchto prijatých peňažných prostriedkov zo zdrojov FM EHP a NFM sa účtuje na ťarchu rôznych nákladových účtov účtovnej triedy 5 – Náklady so súvzťažným zápisom v prospech účtu 321 – Dodávatelia.

ÚJ VS účtuje úhradu podľa daňového dokladu – dodávateľskej faktúry za službu podľa lehoty splatnosti na ťarchu účtu 321 AÚ so súvzťažným zápisom v prospech účtu 221 AÚ.

ÚJ VS zaúčtuje prijatý preddavok zo zdrojov FM EHP a NFM do výnosov vo vecnej a časovej súvislosti s nákladmi na ťarchu účtu 359 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 693 – Výnosy samosprávy z bežných transferov zo štátneho rozpočtu a od iných subjektov verejnej správy.

Rozpočtová organizácia zriadená obcou/VÚC

ÚJ VS účtuje prijatý peňažný preddavok na bežné výdavky zo zdrojov FM EHP a NFM od subjektu VS na ťarchu účtu 221 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 359.

Následne ÚJ VS účtuje odvod peňažných prostriedkov z mimorozpočtového účtu na príjmový rozpočtový účet v dvoch krokoch:

  1. odvod peňažných prostriedkov na ťarchu účtu 261 – Peniaze na ceste so súvzťažným zápisom v prospech účtu 221 AÚ na základe bankového výpisu z mimorozpočtového účtu,
  2. odvod peňažných prostriedkov na ťarchu účtu 223 AÚ – Príjmový rozpočtový účet so súvzťažným zápisom v prospech účtu 261.

Podľa § 23 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy ÚJ VS zaúčtuje presun peňažných prostriedkov ako predpoklad ich čerpania na ťarchu účtu 354 – Zúčtovanie z financovania z rozpočtu obce a vyššieho územného celku so súvzťažným zápisom v prospech účtu 351 – Zúčtovanie odvodov príjmov rozpočtových organizácii do rozpočtu zriaďovateľa.

ÚJ VS účtuje skutočný prevod peňažných prostriedkov na bankový účet zriaďovateľa na ťarchu účtu 351 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 223 – Príjmový rozpočtový účet.

ÚJ VS účtuje prijaté peňažné prostriedky od zriaďovateľa na ťarchu účtu 222 – Výdavkový rozpočtový účet so súvzťažným zápisom v prospech účtu 354.

ÚJ VS účtuje použitie prijatých peňažných prostriedkov zo zdrojov FM a EHM na bežné výdavky v zmysle projektovej zmluvy na ťarchu rôznych nákladových účtov z účtovnej triedy 5 – Náklady so súvzťažným zápisom v prospech účtu 321.

ÚJ VS zaúčtuje prijatý peňažný preddavok na bežné výdavky zo zdrojov FM a EHM do výnosov vo vecnej a časovej súvislosti s nákladmi na ťarchu účtu 359 so súvzťažným zápisom v prospech účtu 693.

ÚJ VS účtuje úhradu dodávateľskej faktúry podľa lehoty splatnosti na ťarchu účtu 321 AÚ so súvzťažným zápisom v prospech účtu 222 – Výdavkový rozpočtový účet.

Kapitálový transfer

Obec, VÚC, príspevková organizácia zriadená obcou/VÚC

ÚJ VS účtuje prijatý peňažný preddavok – kapitálový transfer zo zdrojov FM EHP a NFM od subjektu VS na ťarchu účtu 221 – Bankové účty so súvzťažným zápisom v prospech účtu 359 – Zaúčtovanie transferov medzi subjektami verejnej správy a iné zúčtovania.

ÚJ VS účtuje obstaranie dlhodobého majetku na základe prijatého daňového dokladu – dodávateľskej faktúry na ťarchu účtu z účtovej skupiny 04 – Obstaranie dlhodobého majetku so súvzťažným zápisom v prospech účtu 321 AÚ – Dodávatelia.

ÚJ VS zaúčtuje zaradenie obstaraného majetku do užívania na základe protokolu o zaradení na ťarchu účtu z účtovej skupiny 01– Dlhodobý nehmotný majetok, 02 – Dlhodobý hmotný majetok odpisovaný so súvzťažným zápisom v prospech účtu z účtovej skupiny 04 – Obstaranie dlhodobého majetku.

ÚJ VS účtuje použitie prijatých peňažných prostriedkov z týchto zdrojov na úhradu záväzkov za obstaranie dlhodobého majetku podľa lehoty splatnosti uvedenej na daňovom doklade od dodávateľa na ťarchu účtu 321 AÚ – Dodávatelia so súvzťažným zápisom v prospech účtu 221 AÚ.

ÚJ VS zaúčtuje prijatý peňažný preddavok zo zdrojov FN EHP a NFM vo výške výdavku za obstaraný dlhodobý majetok do výnosov budúcich období na ťarchu účtu 359 – Zaúčtovanie transferov medzi subjektami verejnej správy a iné zúčtovania so súvzťažným zápisom v prospech účtu 384 – Výnosy budúcich období.

ÚJ VS účtuje odpisy obstaraného dlhodobého majetku podľa odpisového plánu na ťarchu účtu 551 – Odpisy so súvzťažným zápisom v prospech účtov z účtovej skupiny 07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku, 08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály