Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daňové priznanie subjektov verejnej správy a územnej samosprávy za rok 2014

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Opätovne sa stretáva rok s rokom a pomaly sa blíži lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov. V podstate nedošlo k žiadnym zmenám v povinnosti podať daňové priznanie (ďalej len DP) pre subjekty verejnej správy a územnej samosprávy.

Naďalej pre zdaňovacie obdobie kalendárneho roka 2014 vyplýva povinnosť podávať DP z dvoch právnych predpisov, a to z ustanovení:

  1. § 15 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „daňový po­riadok“),
  2. § 41 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“).

Ustanovenie § 41 ods. 1 zákon o da­ni z príjmov ukladá povinnosť podať DP za predchádzajúce zdaňovacie obdobie daňovníkom v lehote podľa § 49 (do troch mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia). Súčasne vymedzuje aj okruh daňovníkov, ktorí pri dosiahnutí vybraných druhov príjmov nemajú povinnosť podať DP.

Ak rozpočtová alebo príspevková organizácia bez ohľadu na osobu zriaďovateľa dosiahla v kalendárnom roku 2014 iba príjmy podľa zákona o dani z príjmov:
• oslobodené od dane vymedzené v § 13 a § 52 ods. 38,
• z ktorých sa daň vyberá zrážkou vymedzené v § 43.
nevzniká im povinnosť podať DP.

Ani v obciach a vyšších územných celkoch (VÚC) nedošlo k žiadnej zemne pri povinnosti podať, resp. nepodať DP v r. 2014.

Ak obec alebo VÚC dosiahli v roku 2014 iba tieto dva druhy príjmov:

  • príjmy, ktoré nie sú predmetom dane (prijaté dary alebo príjmy z dedičstva, podiel zaplatenej dane určený na verejnoprospešné účely podľa ust. § 50 zákona o dani z príjmov, prijaté podiely na zisku vykázané vo výsledku hospodárenia po 1. 1. 2004, podiely na likvidačnom zostatku, vyrovnacie podiely, príjem z nadobudnutia nových akcií a pod.),
  • príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa ust.§ 43 zákona o dani z príjmov

podľa § 41 ods. 1 zákona o dani z príjmov im nevzniká povinnosť podať DP.

Napriek negatívne vymedzeným príjmom, u ktorých nevzniká obciam a VÚC povinnosť podávať DP, nevyhnú sa povinnosti podať DP sa však nevyhnú, pretože každá aj tá najmenšia obec v rámci svojej činnosti vždy dosiahne aj príjmy, ktoré sú predmetom dane, aj keď sú následne takéto príjmy oslobodené od dane podľa iných ustanovení zákona o dani z príjmov.

♦ Príklad č. 1:

Obec v roku 2014 dosiahla príjmy z miestnych daní a poplatkov, príjmy na výkon samosprávy zo štátneho rozpočtu. Aj napriek skutočnosti, že tieto príjmy sú následne oslobodené od dane podľa ust. § 13 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov, vzniká obci povinnosť podať DP a oslobodené príjmy si uplatní v DP podľa ust. § 49 ods. 9 zákona o dani z príjmov.

* * *

Lehota na podanie daňového priznania a splatnosť dane

  1. DP k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2014 má daňovník povinnosť podaťvo všeobecnej lehote do troch kalendárnych mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia, ktorým je za rok 2014 dátum 31. marec 2015 (utorok). V tejto lehote je splatná aj prípadná daňová povinnosť vyplývajúca z podaného DP.
  2. DP má však daňovník možnosť podať aj v lehote podľa ust. § 49 ods. 3 písm. a) zákona o dani z príjmov na základe oznámenia podaného vecne príslušnému správcovi dane najneskôr do uplynutia lehoty na podanie DP (ďalej len „oznámenie“). V oznámení daňovník uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná. V tomto prípade sa môže predlžiť lehota na podanie DP najviac o tri celé kalendárne mesiace (do 30. 6. 2015), kedy je aj výsledná daňová povinnosť splatná.
  3. Na základe oznámenia podaného vecne príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie DP sa môže predlžiť lehota podľa ust. § 49 ods. 3 písm. b) zákona o dani z príjmov najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov (do 30. 9. 2015), ak súčasťou príjmov sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii. V tejto lehote je aj výsledná daňová povinnosť splatná.
  4. Podľa ust. § 49 ods. 2 zákona o dani z príjmov sa splatnosť daňovej povinnosti na dani z príjmov predlžuje v závislosti od doručenia oznámenia čísla účtu správcu dane vedeného pre daňovníka podľa ust. § 49 ods. 2 a 3 zákona o dani z príjmov. Ak správca dane uvedenú povinnosť nesplní do uplynutia lehoty na podanie DP, posúva sa lehota splatnosti dane na priamych daniach do osem dní od doručenia oznámenia čísla účtu správcu dane vedeného pre daňovníka, ak bolo daňovníkovi oznámenie doručené po lehote na podanie DP.

Spôsob platenia dane

Daň sa platí v eurách správcovi dane. Platbu dane možno vykonať podľa ust. § 55 ods. 2 daňového poriadku týmito spôsobmi:

  1. Bezhotovostným prevodom z účtu v banke alebo z účtu určeného na zloženie zábezpeky na daň. Pri bezhotovostných prevodoch sa za deň platby považuje deň, keď bola platba odpísaná z účtu daňového subjektu.
  2. V hotovosti (poštovým poukazom na príslušný účet správcu dane alebo zamestnancovi správcu dane pri výkone exekúcie, ak ide o platby, ktoré majú byť daňovou exekúciou vymožené). Pri platbe v hotovosti sa za deň platby považuje deň, keď pošta alebo zamestnanec správcu dane hotovosť prijal alebo prevzal.
  3. Pri platbách do 300 € správcovi dane, ktorým je obec, na túto platbu je zamestnanec správcu dane povinný vydať príjmový pokladničný doklad. (Poznámka: ­Týmto spôsobom však nemožno uhradiť daň z príjmov, nakoľko správcom dane z príjmov nie je obec).
  4. Vykonaním kompenzácie u iného správcu dane. Pri vykonaní kompenzácie u iného správcu dane sa za deň platby považuje deň, keď bola platba pripísaná na účet iného správcu dane.

Daňový subjekt je povinný označiť platbu spôsobom podľa všeobecne záväzného právneho predpisu, ktorým je vyhláška Ministerstva financií SR č. 378/2011 Z. z. z 28. októbra 2011 o spôsobe označovania platby dane v z. n. p. Pri bezhotovostnom prevode z účtu sa platba označuje číslom účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba uhrádza; číslom účtu správcu dane, na kto

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály