Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rôznorodosť subjektov verejnej správy z hľadiska účtovníctva a daní

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Právna úprava účtovníctva subjektov verejnej správy vychádza zo zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Podľa § 9 ods. 2 písm. c) všetky subjekty verejnej správy majú povinnosť účtovať v sústave podvojného účtovníctva z dôvodu centralizácie účtovných údajov pri konsolidácii verejnej správy.

Subjekty verejnej správy rozdeľujeme nasledovne:

  • subjekty ústrednej správy – správcovia kapitol štátneho rozpočtu a ich dcérske účtovné jednotky (štátne rozpočtové organizácie, štátne príspevkové organizácie a pridružené subjekty),
  • subjekty územnej samosprávy – obce a vyššie územné celky (VÚC) a ich dcérske účtovné jednotky (rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie a pridružené subjekty),
  • špeciálna skupina verejnej správy – verejné vysoké školy, Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne, štátne fondy, štátne ústavy a úrady, štátne podniky, Železnice SR, Eximbanka,
  • ostatné subjekty (cudzie) – podnikateľské subjekty, občianske združenia, nadácie, Európska únia a ďalšie subjekty.

V zmysle zákona o účtovníctve hospodársky rok nemôžu uplatňovať subjekty verejnej správy, pričom dané ustanovenie sa rozširuje aj na právnické osoby s majetkovou účasťou štátu, právnické osoby s majetkovou účasťou obce a právnické osoby s majetkovou účasťou VÚC s účinnosťou od 1. januára 2016.

Osobitosťou výkazníctva štátnej správy a samosprávy je zostavovanie:

  1. konsolidovanej a
  2. súhrnnej účtovnej závierky verejnej správy.

Konsolidovanú účtovnú závierku a konsolidovanú výročnú správu zostavuje materská účtovná jednotka. Do konsolidovaného celku, resp. skupiny patrí materská účtovná jednotka a všetky jej dcérske účtovné jednotky (§ 6 ods. 4 zákona o účtovníctve).

Konsolidovanú účtovnú závierku (KÚZ) ústrednej správy zostavuje Ministerstvo financií Slovenskej republiky za všetky kapitoly na základe konsolidovaných účtovných závierok zostavených správcami kapitol. Podľa § 22a ods. 3 zákona o účtovníctve súhrnnú účtovnú závierku verejnej správy zostavuje Ministerstvo financií SR na základe konsolidovanej účtovnej závierky ústrednej správy, obcí, VÚC a subjektov verejnej správy.

Zmenou zákona o účtovníctve účinnou od 1. 1. 2016 je ukladanie KÚZ do Registra účtovných závierok najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje.

Vzor oznámenia (tlačivo) o dátume schválenia účtovnej závierky ustanovilo Ministerstvo financií SR opatrením č. MF/22497/2014-74 (uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2014). Spôsob uloženia KÚZ je definovaný v metodickom usmernení č. MF/10231/2014-31.

V zmysle zákona o účtovníctve vo verejnej správe sú povinne auditované tieto konsolidované účtovné závierky:

  • konsolidovaná účtovná závierka účtovnej jednotky verejnej správy (teda KÚZ obce/mesta, KÚZ vyššieho územného celku, KÚZ správcu kapitoly štátneho rozpočtu),
  • konsolidovaná účtovná závierka ústrednej správy.

! Upozornenie: Pri oceňovaní majetku a záväzkov sa ruší reprodukčná obstarávacia cena a zo zákona o účtovníctve sa jej definícia vypúšťa a nahrádza sa reálnou hodnotou, t. j. hodnotou zistenou znalcom alebo trhovou cenou. Majetok nadobudnutý bezodplatne (darom), majetok novozistený pri inventarizácii a doposiaľ nezaúčtovaný v účtovníctve sa od 1. januára 2016 oceňuje reálnou hodnotou.

♦ Príklad č. 1:

Obstaranie laboratórneho prístroja z darovaných prostriedkov v sume 4 200 € od subjektu mimo verejnej správy – štátna príspevková organizácia:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály