Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Oprávnenie rozpočtových organizácií podľa zákona o rozpočtových pravidlách

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V tomto príspevku sa budem venovať oprávneniu rozpočtovej organizácie vykonávať podnikateľskú činnosť a združovať prostriedky, s ktorými rozpočtová organizácia hospodári. Tieto oprávnenia sú pre rozpočtovú organizáciu vymedzené v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách“).

Podnikateľská činnosť v rozpočtových organizáciách

Podľa zákona o rozpočtových pravidlách rozpočtová organizácia nemôže vykonávať podnikateľskú činnosť, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je napr. zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., v podmienkach územnej samosprávy sú to zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v z. n. p. a zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

V prípade, že sú rozpočtové organizácie (RO) oprávnené podnikať podľa osobitných predpisov, zásady vykonávania podnikateľskej činnosti RO sú upravené v § 28 zákona o rozpočtových pravidlách.

Podľa legislatívnej úpravy sú v praxi najčastejším prípadom RO, ktoré majú oprávnenie podnikať a podnikajú, školy a školské zariadenia. Ich oprávnenie vykonávať podnikateľskú činnosť, t. j. podnikať je legislatívne upravené v ust.:

  •  § 151 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v z. n. p.,
  •  § 19 ods. 7 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Pojem „podnikanie“ vo všeobecnosti definuje ust. § 2 ods. 1 a 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. ako sústavnú činnosť vykonávanú samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.

Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. upravuje podmienky vykonávania podnikateľskej činnosti na základe živnostenského oprávnenia.

Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že živnosťou je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok stanovených živnostenským zákonom.

RO sa zriaďujú na plnenie úloh obce. Ich predmet činnosti je vymedzený v ich zriaďovacej listine; ide o hlavnú činnosť RO. Podľa § 151 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v z. n. p. a § 19 ods. 7 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. škola a školské zariadenie môže vykonávať podnikateľskú činnosť; táto činnosť nesmie byť v rozpore s plnením ich poslania.

Z uvedeného vyplýva, že RO (v našom prípade škola a školské zariadenie) má povinnosť v prvom rade a prednostne vykonávať činnosti, pre ktoré bola zriadená, a ktoré má uvedené vo svojej zriaďovacej listine v rámci vymedzenia predmetu činnosti. Vykonávanie podnikateľskej činnosti sa považuje za doplnkové, nad rámec hlavnej činnosti a túto činnosť môže RO vykonávať len za splnenia podmienky, že plní úlohy, pre ktoré bola zriadená, ktoré sú jej poslaním. Ide o zákonnú podmienku, pri jej nedodržiavaní RO porušuje zákon.

Vykonávanie podnikateľskej činnosti v RO je podmienené najmä ekonomickými záujmami. Základným a principiálnym záujmom je dosahovanie zisku z podnikateľskej činnosti. Tento princíp je jednou zo základných zásad vykonávania podnikateľskej činnosti, ktoré sú určené zákonom o rozpočtových pravidlách. K ďalším patrí povinnosť:

  • v účtovníctve viesť a sledovať podnikateľskú činnosť osobitne od hlavnej činnosti,
  • nerozpočtovať výnosy a náklady na podnikateľskú činnosť,
  • sledovať výnosy a náklady podnikateľskej činnosti na samostatnom mimorozpočtovom účte,
  • kryť náklady na podnikateľskú činnosť z jej výnosov a dosahovať zisk z podnikateľskej činnosti.

Najdôležitejšia je podmienka vyrovnanosti hospodárenia RO v rámci podnikateľskej činnosti. Riaditeľ RO je povinný sledovať vývoj hospodárenia v priebehu celého rozpočtového roka. Riaditeľ RO má povinnosť zabezpečiť vyrovnané hospodárenie podnikateľskej činnosti, ktorú vykonáva so súhlasom svojho zriaďovateľa s úmyslom dosahovať z nej zisk.

Ak je výsledkom hospodárenia podnikateľskej činnosti k 30. septembru rozpočtového roka strata, je riaditeľ RO povinný zabezpečiť, aby bola do konca rozpočtového roka vyrovnaná, alebo urobiť také opatrenia na ukončenie podnikateľskej činnosti, aby sa v ďalšom rozpočtovom roku už nevykonávala. V prípade, že sa mu nepodarí túto povinnosť naplniť a realizovaná podnikateľská činnosť je aj ku koncu rozpočtového a účtovného roka stratová, riaditeľ m

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály