Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vykonávanie predbežnej finančnej kontroly hotovostných výdavkových finančných operácií

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Témou príspevku zo seriálu o inštitúte predbežnej finančnej kontroly v územnej samospráve je realizovanie predbežnej finančnej kontroly výdavkových finančných operácií, ktoré majú hotovostný charakter. V príspevku je definovaný spôsob vykonávania predbežnej finančnej kontroly na praktických príkladoch z praxe. Výdavkové finančné operácie v subjektoch územnej samosprávy predstavujú nepochybne najväčší objem, pričom tok týchto výdavkových operácií je pravidelne kontrolovaný mechanizmami vnútornej kontroly aj vonkajšej kontroly.

V zmysle ust. § 6 ods. 1 zákona č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o finančnej kontrole a vnútornom audite“) sa každá pripravovaná finančná operácia overuje predbežnou finančnou kontrolou.

V predchádzajúcej časti príspevku zo seriálu o vykonávaní predbežnej finančnej kontroly som špecifikoval príjmové finančné operácie, kde je dodržanie charakteru predbežnosti v podmienkach územnej samosprávy náročnejšie z hľadiska ošetrenia príjmu predbežnou finančnou kontrolou. Pri výdavkových finančných operáciách tento problém nastáva len výnimočne, keďže pripravenosť (očakávanosť) výdavkovej finančnej operácie je na vôli subjektu územnej samosprávy. Aj pri týchto finančných operáciách prichádza často k nedodržaniu ustanovení zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite, a to najmä pri platbách z pokladnice.

Neúplné či nedôsledné vykonávanie predbežnej finančnej kontroly alebo nevykonávanie predbežnej finančnej kontroly pri všetkých hotovostných výdavkových operá­ciách je dôvodom často sa vyskytujúcich operácií a zväčša nízkych objemov verejných finančných prostriedkov z pokladnice organizácie. Nízky objem finančných prostriedkov je následkom normotvorby interných smerníc jednotlivých subjektov, najmä stanovením denného limitu pokladnice či limitu maximálnej sumy dotácie pokladnice orgánu územnej samosprávy.

Ďalším dôvodom je zároveň legislatívny rámec ustanovený zákonom č. 394/2012 Z. z. o obmedzení platieb v hotovosti.

Výdavkové finančné operácie zohrávajú v prostredí územnej samosprávy, ako aj štátnej správy, zásadnú úlohu. Kontrolami vykonávanými hlavným kontrolórom obce alebo Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky, či Správou finančnej kontroly Slovenskej republiky sa pri realizovaní predbežnej finančnej kontroly zisťujú nedostatky pri nevykonávaní úplnej kontroly, neošetrení finančnej operácie predbežnou finančnou kontrolou, alebo jej vykonaním až po poskytnutí hotovostnej platby príjemcovi.

Pre dôsledné, riadne a úplné vykonávanie predbežnej finančnej kontroly výdavkových hotovostných operácií je potrebné špecifikovať najčastejšie sa vyskytujúce finančné operácie z hľadiska ich obsahového zamerania:

  • poskytnutie zálohy z pokladnice,
  • úhrada drobného nákupu spotrebného charakteru z pokladnic
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály