Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Niektoré aspekty kontroly dlhovej politiky vybraných miest a obcí

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky („NKÚ SR“) vykonal v 2. polroku 2013 kontrolu s osobitným zameraním na dlhovú politiku vybraných miest a obcí. Ide o aktuálnu a celospoločenskú tému, ktorá súvisí s vývojom verejných financií v subjektoch územnej samosprávy.

Cieľom kontroly bolo zistiť objektívne a dôveryhodné informácie o stave a vývoji dlhu vybraných subjektov územnej samosprávy a jeho dopad na ich hospodárenie, poukázať na to, či skutočný dlh obcí je totožný s deklarovaným a preveriť, či obce spĺňajú zákonom stanovené podmienky pre používanie návratných zdrojov financovania, či sa tieto využívajú hospodárne a či sú obce schopné splácať svoje záväzky.

Kontrola bola vykonaná v 15 obciach s počtom obyvateľov do 3 000, a to z Banskobystrického, Bratislavského a Prešovského kraja. Výber kontrolovaných subjektov bol vykonaný na základe rizikovej analýzy podľa výsledkov spracovaných DataCentrom na základe účtovných a finančných výkazov. Kontrolovaným obdobím boli roky 2010 – 2012.

NKÚ SR zistil, že v niektorých prípadoch obce nevenovali dostatočnú pozornosť stavu a vývoju dlhu a skutočný stav nebol totožný s deklarovaným stavom.

Väčšina obcí nemala v záverečnom účte uvedené dostatočné a úplné informácie o stave a vývoji dlhu k 31. 12. príslušného kontrolovaného obdobia. Tieto informácie sa obmedzili väčšinou na uvedenie zostatkov účtov k dátumu účtovnej závierky. Navyše dve obce nevypracovali záverečný účet za rok 2010 vôbec, jedna obec za rok 2011 a jedna obce nemala k dispozícií záverečný účet za roky 2010 a 2011. Uvedené nedostatky sa týkali 73,33 % kontrolovaných obcí.

Preverenie stavu a vývoja dlhu bolo vykonané na základe pravidiel stanovených v zákone č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) a podľa údajov vykázaných kontrolovanými obcami v účtovných a finančných výkazoch.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály