Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kultúrne poukazy – evidencia a ich účtovanie cez podsúvahu

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Príspevok sa vo svojom obsahu venuje priblíženiu kultúrnych poukazov ako finančných poukazov pre potreby organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti. Príspevok je vhodný najmä pre základné školy, stredné školy, preddavkové školské organizácie a ich zriaďovateľov. Predovšetkým treba ozrejmiť charakter kultúrneho poukazu, jeho využitie a správnosť účtovania pridelených kultúrnych poukazov. Motívom spísania uvedeného príspevku je jeho aktuálnosť na začiatku školského roka 2018/2019 a časté otázky zamestnancov zodpovedných za úsek účtovnej agendy a ekonomiky v školách.

Cieľom kultúrneho poukazu je podporiť vzťah detí a mládeže a ich pedagógov ku kultúrnym hodnotám, vytvoriť podmienky na aktívnu účasť kultúrnych inštitúcií vo výchove a vzdelávaní školskej mládeže, resp. podporiť konkurencie medzi kultúrnymi inštitúciami s cieľom zvýšenia kvality ich činnosti (zdroj: Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu SR).

Ministerstvo školstva, vedy výskumu a športu SR na svojom webovom sídle charakterizuje kultúrny poukaz ako finančný poukaz. Kultúrny poukaz je v hodnote 4 €, ktorý platí jeden kalendárny rok. Kultúrny poukaz predstavuje osobitný ročný príspevok štátu na konkrétny rok pre žiaka a pedagóga zamestnaného na plný alebo skrátený pracovný úväzok základnej alebo strednej školy, ktorý môže využiť na návštevu kultúrnych podujatí a aktivít. Môže ho použiť na úhradu vstupného napríklad v divadlách, galériách, múzeách, kultúrnych strediskách alebo na úhradu iných účastníckych poplatkov a služieb (napr. zaplatenie zápisného do knižnice).

Ochranné znaky kultúrneho poukazu predstavuje ochranný prúžok (t. j. lesklý nápis „MK SR“ vedený pozdĺž kratšej strany poukazu), vystupujúca tlač (hodnota poukazu 1 €) a fluoreskujúce prvky.

Upozornenie: Platnosť kultúrnych poukazov končí 12. 11. 2018 vrátane.

Otázky a modelové príklady z praxe

Základná škola prijala kultúrne poukazy. Akým spôsobom ich má viesť?

O vydaní kultúrnych poukazov si vedie škola evidenciu. Súčasťou evidencie sú záznamy, komu boli a neboli predmetné kultúrne poukazy pridelené, prípadne iné podstatné údaje. Rozsah údajov je dobrovoľný, pričom evidencia je povinná.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály