Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Príklad účtovania novozisteného dlhodobého majetku

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Základná škola s materskou školou (rozpočtová organizácia zriadená mestom) v roku 2015 rozširovala počítačovú sieť na prístup do internetu v celkovej hodnote 1 735,11 €. Faktúra v uvedenej hodnote obsahovala nasledovné položky: káble, konektory, zabezpečovací systém, d-link, router, FTP krabičky + práca. Tento materiál + práca neboli zaradené ako celok do dlhodobého hmotného majetku, tzn., že toto rozšírenie siete nebolo ani účtované ako dlhodobý hmotný majetok, ale na príslušné nákladové účty 5XX, čiže do nákladov a z bežných, nie kapitálových výdavkov. Tento postup nám bol vytknutý ako nesprávny s tým, že je potrebné uvedené dodatočne v tomto roku zaradiť do dlhodobého majetku. Ako správne zaradiť uvedené ako novozistený majetok v roku 2016 a aké účtovné zápisy s tým súvisiace treba vykonať?

Základná škola s materskou školou (ZŠ s MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta vedie účtovníctvo v zmysle zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) a na základe opatrenia MF SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov, (ďalej len „Postupy účtovania“).

V zmysle § 21 ods. 3 písm. b) Postupov účtovania sa ako dlhodobý hmotný majetok (DHM) účtujú samostatné hnuteľné veci s výnimkou hnuteľných vecí uvedených v písmene a) a súbory hnuteľných vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie s dobou použiteľnosti dlhšou ako jeden rok a v ocenení vyššom, ako je suma ustanovená v osobitnom predpise, t. j. 1 700 €.

Obstarávacou cenou sa v zmysle § 25 ods. 6 zákona o účtovníctve rozumie cena, za ktorú sa majetok obstaral vrátane nákladov súvisiacich s obstaraním. V uvedenom prípade je obstarávacia cena majetku 1 735,11 €.

Takto zakúpený majetok spĺňa podmienky dlhodobého hmotného majetku, a preto ho účtovná jednotka zaradí do účtovej skupiny 02 – Dlhodobý hmotný majetok odpisovaný, na účet 022 – Samostatné hnuteľné veci a súbory hnuteľných vecí.

Majetok, ktorý účtovná jednotka zakúpila ako príslušenstvo na rozšírenie počítačovej siete, je technickým zhodnotením majetku a vstupuje do jeho obstarávacej ceny.

Zároveň účtovná jednotka vykoná opravný účtovný zápis v súvislosti s účtovaním obstarania majetku v roku 2015. Nakoľko obstaraný majetok účtovala do nákladov, v roku 2016 vykoná opravné účtovanie súvsťažne s účtom 428 – Nevysporiadaný výsledok hospodárenia minulých rokov.

Postup účtovania v ZŠ s MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta z prostriedkov ŠR:

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály