Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie v centrách voľného času

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Centrum voľného času (CVČ) je rozpočtová organizácia, ktorú zriaďuje obec alebo vyšší územný celok (VÚC) za účelom zabezpečenia výchovno-vzdelávacej, záujmovej a rekreačnej činnosti detí, rodičov a iných osôb do 30 rokov v ich voľnom čase.

CVČ je v zmysle § 113 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov školským výchovno-vzdelávacím zariadením a celoročne zabezpečuje krúžkovú, rekreačnú a športovú činnosť detí a mládeže nielen počas školského roka, ale aj počas školských prázdnin.

Financovanie CVČ upravuje zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení“). CVČ sa väčšinou člení na jednotlivé záujmové oddelenia a útvary a jeho činnosť môže byť financovaná z viacerých zdrojov, napr. z:

  • prostriedkov rozpočtov obcí a VÚC,
  • prostriedkov od iných fyzických osôb a právnických osôb za prenájom priestorov a zariadenia škôl alebo školských zariadení v čase, keď sa nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces,
  • príspevkov od žiakov, rodičov alebo inej osoby, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť, na čiastočnú úhradu nákladov činnosti CVČ,
  • príspevkov a darov,
  • iných zdrojov.

Výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov určuje zriaďovateľ vo všeobecnom záväznom nariadení (VZN) a ten môže aj rozhodnúť na základe písomnej žiadosti o znížení alebo úplnom odpustení príspevku v prípade, že plnoletý žiak alebo zákonný zástupca neplnoletého žiaka je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a predloží o tom doklad.

Dôležitým zdrojom financovania CVČ sú prostriedky z rozpočtov obcí, konkrétne výnosy dane z príjmov.

Od 1. januára 2013 nadobudla účinnosť novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.

Podľa § 7 ods. 9 zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení sa na účely rozdeľovania výnosu dane z príjmov obciam pre centrá voľného času používajú údaje o počte obyvateľov obce od päť rokov veku do dovŕšenia 15 rokov veku s trvalým pobytom na území obce.

CVČ zabezpečuje v mimoškolskom čase pre deti a mládež rôzne voľnočasové aktivity, na financovanie ktorých používa vlastné zdroje a príspevky od zákonných zástupcov.

♦ Príklad č. 1:

CVČ organizuje počas letných prázdnin pobytové letné tábory. Na financovaní týchto táborov sa podieľajú zákonní zástupcovia detí formou príspevku vo výške 150 €. Úhradu za letný tábor môže zákonný zástupca vykonať v hotovosti, priamo do pokladnice alebo bezhotovostne na bankový účet CVČ. Z prijatých finančných prostriedkov CVČ zaobstaráva tovary a služby potrebné na prevádzkovanie letného tábora. CVČ obstará v hotovosti ceny do súťaže vo výške 20 €, bezhotovostne uhradí ubytovanie dodávateľovi vo výške 80 € a stravovacie služby vo výške 60 €. Okrem toho personál letného tábora obdrží preddavok vo výške 40 €. Po ukončení letného tábora personál predložil na vyúčtovanie účtovné doklady vo výške 25 € a 15 € vrátil do pokladnice. V tejto súvislosti môžu nastať nasledujúce účtovné prípady.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály