Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Konsolidovaná účtovná závierka v samospráve za rok 2021

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Po splnení povinnosti samosprávy zostaviť individuálnu účtovnú závierku (ďalej len „IÚZ“) za rok 2021 a uložiť ju v registri účtovných závierok, je pred samosprávou ďalšia povinnosť súvisiaca s účtovným obdobím 2021, a to zostavenie konsolidovanej účtovnej závierky a jej uloženie v registri účtovných závierok.

Predpokladmi na zostavenie konsolidovanej účtovnej závierky sú:
-
koordinácia procesov účtovania a zostavenia IÚZ vo všetkých účtovných jednotkách konsolidovaného celku,
-
sledovanie vzájomných vzťahov medzi účtovnými jednotkami konsolidovaného celku počas celého účtovného obdobia,
-
technické zjednotenie informácií z rôznych ekonomických systémov jednotlivých súčastí konsolidovaného celku.
Právne predpisy vzťahujúce sa na konsolidovanú účtovnú závierku:
-
zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (povinnosť);
-
opatrenie Ministerstva financií SR zo 17. decembra 2008 č. MF/27526/2008-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o metódach a postupoch konsolidácie vo verejnej správe a podrobnosti o usporiadaní a označovaní položiek konsolidovanej účtovnej závierky vo verejnej správe v z. n. p. (metódy a postup);
-
metodické usmernenie Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/019649/2017-352 k postupu pri aplikácii § 9a opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky zo 17. decembra 2008 č. MF/27526/2008-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o metódach a postupoch konsolidácie vo verejnej správe a podrobnosti o usporiadaní a označovaní položiek konsolidovanej účtovnej závierky vo verejnej správe v znení neskorších predpisov (technický spôsob).
Konsolidovanú účtovnú závierku zostavuje obec na základe individuálnych účtovných závierok zriadených rozpočtových organizácií, zriadených príspevkových organizácií, dcérskych účtovných jednotiek podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "ZoÚ").
Povinnosti účtovnej jednotky zahrňovanej do konsolidovanej účtovnej závierky sú jednoznačne zadefinované v § 22 ods. 5 § 22a ZoÚ:
-
poskytnutie individuálnej účtovnej závierky,
-
poskytnutie ostatných informácií potrebných na zostavenie konsolidovanej účtovnej závierky,
a to všetko v termíne a štruktúre stanovenej konsolidátorom (v RISSAM alebo mimo RISSAM).
Za samosprávu sa do registra účtovných závierok ukladajú:
-
riadne individuálne účtovné závierky,
-
mimoriadne individuálne účtovné závierky,
-
konsolidované účtovné závierky,
-
súhrnné účtovné závierky verejnej správy,
-
správy audítorov,
-
individuálne výročné správy,
-
konsolidované výročné správy.
Konsolidovaná účtovná závierka miest a obcí sa ukladá v elektronickej podobe do registra účtovných závierok do 20. 6. nasledujúceho účtovného obdobia, za ktoré sa zostavuje.
Dcérskou účtovnou jednotkou verejnej správy
je účtovná jednotka, ktorá je rozpočtovou organizáciou (ďalej len "RO"), príspevkovou organizáciou (ďalej len "PO") alebo dcérskou účtovnou jednotkou obce podľa § 22 ods. 4 ZoÚ.
Spoločnou účtovnou jednotkou verejnej správy
je účtovná jednotka, v ktorej má iná účtovná jednotka verejnej správy majetkovú účasť a ktorá nie je dcérskou účtovnou jednotkou verejnej správy tejto inej účtovnej jednotky verejnej správy, pričom táto iná účtovná jednotka verejnej správy na základe zmluvy alebo na základe právnych predpisov spolu s ďalšou alebo ďalšími účtovnými jednotkami spoločne vykonávajú v tejto účtovnej jednotke verejnej správy rozhodujúci vplyv.
Pridruženou účtovnou jednotkou verejnej správy
je účtovná jednotka, v ktorej iná účtovná jednotka verejnej správy vykonáva podstatný vplyv, ktorým je najmenej 20 % podiel na hlasovacích právach a ktorá nie je ani dcérskou účtovnou jednotkou verejnej správy ani spoločnou účtovnou jednotkou verejnej správy.
Spôsob zahrnutia účtovných jednotiek do konsolidovanej účtovnej závierky:
-
dcérske účtovné jednotky sa do konsolidovanej účtovnej závierky zahŕňajú metódou úplnej konsolidácie,
-
spoločné účtovné jednotky sa do konsolidovanej účtovnej závierky zahŕňajú metódou podielovej konsolidácie alebo metódou vlastného imania,
-
pridružené účtovné jednotky sa do konsolidovanej účtovnej závierky zahŕňajú metódou vlastného imania.
Tieto metódy zahrnutia do konsolidovanej účtovnej jednotky sa nepoužijú, ak je konsolidovaná účtovná jednotka (dcérska, spoločná alebo pridružená) obstaraná a držaná za účelom jej predaja v priebehu 12 mesiacov odo dňa obstarania, a vedenie konsolidujúcej účtovnej jednotky aktívne hľadá kupujúceho. Vtedy sa konsolidovaná účtovná jednotka prevezme do konsolidovanej účtovnej závierky v účtovnej hodnote, v ktorej je vykázaná v súvahe konsolidujúcej účtovnej jednotky.
Metóda úplnej konsolidácie
Pri aplikácii metódy úplnej konsolidácie sa preberá majetok a záväzky, náklady a výnosy dcérskej účtovnej jednotky do konsolidovanej účtovnej závierky v plnej výške nezávisle od toho, či materská účtovná jednotka má 100 % alebo menší podiel v dcérskej účtovnej jednotke.
Ak má materská účtovná jednotka podiel v dcérskej účtovnej jednotke menej ako 100 %, napr. 51 %, v konsolidovanej účtovnej závierke sa vykáže 49 % podiel na vlastnom imaní dcérskej účtovnej jednotky v samostatnom riadku ako podiely iných spoločníkov.
Postup pri zostavení konsolidovanej účtovnej závierky:
-
prispôsobenie účtovných závierok dcérskych účtovných jednotiek jednotným predpisom pre konsolidovanú účtovnú závierku (na spoločný základ),
-
vytvorenie súčtovej (agregovanej) súvahy a súčtového (agregovaného) výkazu ziskov a strát,
-
konsolidácia (eliminácia) všetkých transakcií medzi konsolidovanými účtovnými jednotkami,
-
zistenie výšky podielov iných (menšinových) spoločníkov na majetku, záväzkoch, nákladoch a výnosoch obchodnej spoločnosti a ich samostatné vykázanie v súvahe a vo výkaze ziskov a strát.
Metóda podielovej konsolidácie
Pri metóde podielovej konsolidácie sa preberá majetok a záväzky, náklady a výnosy spoločnej účtovnej jednotky do konsolidovanej účtovnej závierky len vo výške podielu konsolidujúcej účtovnej jednotky v spoločnej účtovnej jednotke. Konsolidátor má však možnosť použiť aj pri spoločných účtovných jednotkách metódu vlastného imania. Ak má účtovná jednotka podiel v spoločnej účtovnej jednotke napríklad 40 %, tak do konsolidovanej účtovnej závierky prevezme len 40 % majetku a záväzkov, nákladov a výnosov. Zostávajúcich 60 % nepreberá. Materská účtovná jednotka sa však v súlade s platnou legislatívou môže rozhodnúť a aj spoločné účtovné jednotky konsolidovať metódou vlastného imania.
Metóda vlastného imania
Pri metóde vlastného imania sa nepreberá majetok a záväzky, náklady a výnosy pridruženej účtovnej jednotky do konsolidovanej účtovnej závierky. Upravuje sa len jedna položka v súvahe, a to dlhodobý finančný majetok, kde sú vykázané podiely konsolidujúcej účtovnej jednotky v pridruženej účtovnej jednotke. Ocenenie finančnej investície sa upravuje (zvyšuje alebo znižuje) tak, aby vyjadrovalo podiel na vlastnom imaní pridruženej účtovnej jednotky.
Do registra účtovných závierok sa ­ukladajú štruktúrované aj neštruktúrované časti konsolidovanej účtovnej závierky:
1.
súvaha - štruktúrované dáta,
2.
výkaz ziskov a strát - štruktúrované dáta,
3.
poznámky - textová časť,
4.
poznámky - tabuľková časť (štruktúrované dáta),
5.
titulná strana účtovnej závierky.
ZÚČTOVANIE MEDZI SUBJEKTAMI VEREJNEJ SPRÁVY AKO PREDMET ELIMINÁCIE PRI ZOSTAVENÍ KONSOLIDOVANEJ ÚČTOVNEJ ZÁVIERKY SAMOSPRÁVY
Na účely zostavenia konsolidovanej účtovnej závierky treba sledovať prijaté aj poskytnuté tran­sfery a s nimi spojené náklady, výnosy, pohľadávky a záväzky. Účty v rámcovej účtovej osnove sú rozdelené tak, aby boli transfery v účtovníctve účtovných jednotiek sledované na samostatných syntetických účtoch podľa toho:
-
či boli prijaté od účtovných jednotiek v rámci konsolidovaného celku, napríklad konsolidovaného celku kapitoly štátneho rozpočtu alebo obce/mesta (napríklad transfer z prostriedkov obce, poskytnutý rozpočtovej organizácii obce);
-
či boli prijaté od účtovných jednotiek mimo ich konsolidovaného celku, alebo od účtovných jednotiek súhrnného celku (napríklad transfer zo štátneho rozpočtu poskytnutý obci alebo jej príspevkovej či rozpočtovej organizácii), alebo
-
či boli transfery prijaté od organizácií mimo súhrnného celku (napríklad z EÚ).
Okrem evidencie zúčtovacích vzťahov by si jednotlivé účtovné jednotky mali viesť aj evidenciu majetku, ktorý bol z transferov obstaraný, odpisov a opravných položiek prislúchajúcich k tomuto majetku. Rozdiel v konsolidácii transferov vyplýva z ich rozdielneho účtovania v individuálnom účtovníctve organizácií konsolidovaného celku.
Transfery
medzi obcou/mestom a jej rozpočtovými a príspevkovými organizáciami sú vykázané ako zrkadlový obraz
(náklad u poskytovateľa, výnos v rovnakej výške u prijímate­ľa), preto by s elimináciou týchto transferov nemali vznikať problémy, a táto eliminácia
nebude mať vplyv na konsolidovaný výsledok hospodárenia
. Konsolidácia transferov so zrkadlovým vzťahom bude jednoduchá, keďže budú obe účtovné jednotky vykazovať pohľadávku a záväzok, ako aj náklad a výnos v rovnakej výške.
Avšak
transfery medzi obcou/mestom a jej dcérskou účtovnou jednotkou - obchodnou spoločnosťou sú
v
IÚZ vykázané bez existencie zrkadlového obrazu.
Konsolidácia transferov bez ­zrkadlového obrazu bude zložitejšia a
bude mať vplyv na výsledok hospodárenia.
1.
Konsolidácia kapitálového a bežného transferu zo štátneho rozpočtu poskytnutého RO alebo PO zriadenej obcou/mestom. Kapitálový transfer je poskytnutý prostredníctvom zriaďovateľa.
V IÚZ obce/mestom
sa tento kapitálový a bežný transfer zo štátneho rozpočtu, ktorý obec dostala a vzápätí poslala svojej rozpočtovej či príspevkovej organizácii, nezobrazí ani ako náklad, ani ako výnos, pretože obec/mestom sú v tomto prípade pre tento transfer len akou­si "prechodnou" stanicou.
V IÚZ rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie obce/mesta
bude tento transfer predstavovať výnos a bude sa časovo rozlišovať. Do konsolidovanej účtovnej závierky obce/mesta sa prenesú zostatky vykázané v jej zriadenej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácii (t.j. výnos a časové rozlíšenie výnosov). Keďže dochádza k vykázaniu len jednej strany transferu, k eliminácii dochádzať nebude.
2.
Konsolidácia kapitálového tran­s­feru z prostriedkov obce/mesta poskytnutého RO alebo PO zriadenej obcou/mestom
V
IÚZ obce/mesta
bude kapitálový transfer z vlastných prostriedkov poskytnutý RO alebo PO predstavovať náklad a bude sa časovo rozlišovať. V súvislosti s tým bude obec/mesto vykazovať pohľadávku voči svojej RO, resp. PO.
V IÚZ rozpočtovej, resp. príspevkovej organizácie
bude tento transfer predstavovať výnos a bude sa časovo rozlišovať. V súvislosti s tým bude RO, resp. PO vykazovať záväzok voči obci/mestu.
Transfery sa v IÚZ vykazujú ako zúčtovací vzťah (pohľadávka/záväzok) na účtoch účtovej skupiny 35. Vzájomné pohľadávky, záväzky, náklady a výnosy podliehajú ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, vzájomnému odsúhlasovaniu medzi poskytovateľom a príjemcom (po odsúhlasení dôjde k vykázaniu rovnakých zostatkov v súvahe a výkaze ziskov a strát).
Zúčtovanie odvodov príjmov rozpočtových organizácií (obec) - predmet eliminácie účet 699, 351

Text účtovného prípadu

MD

D

Príjem nedaňových príjmov zinkasovaných v rozpočtovej organizácii

221

699

Vznik pohľadávky voči rozpočtovej organizácii vo výške nezinkasovaných rozpočtových príjmov, ktoré rozpočtová organizácia účtovala ako výnosy bežného obdobia, ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka

 

351

 

699

Príjem nedaňových príjmov zinkasovaných v RO a prevedených obci v nasledujúcom období, ktoré RO účtovala ako inkaso pohľadávky z predchádzajúcich rokov

 

221

 

351

Zúčtovanie odvodov príjmov rozpočtových organizácií - predmet eliminácie účet 588, 589, 351
 

Text účtovného prípadu

MD

D

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály