Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Aplikácia IPSAS v účtovnej závierke verejnej správy

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Aplikáciou IPSAS sa okrem individuálnej účtovnej závierky jednotlivých účtovných jednotiek (ÚJ) verejnej správy začali koncipovať konsolidované účtovné závierky. Vypracovávajú ich ÚJ, ktoré sú zriaďovateľom rozpočtových, príspevkových organizácií alebo majú podiel hlasovacích práv v obchodných spoločnostiach. Prvýkrát sa u nás, t. j. v účtovníctve verejnej správy Slovenskej republiky zostavovali za rok 2009. Ich základným účelom je poskytnúť informácie o konsolidovanom celku ako o jednej ekonomickej jednotke so zámerom ho lepšie riadiť.

Okrem toho sa za celú verejnú správu vyhotovuje súhrnná účtovná závierka, ktorá spája všetky účtovné závierky v organizáciách verejnej správy do jednej a vykonáva ju Ministerstvo financií Slovenskej republiky od roku 2010.

Na zostavenie konsolidovanej a súhrnnej účtovnej závierky platia tie isté zásady ako na zostavenie individuálnej účtovnej závierky, t. j. pravdivý a verný obraz, nepretržité pokračovanie v činnosti, významnosť, zrozumiteľnosť, porovnateľnosť, spoľahlivosť, správnosť, úplnosť, preukázateľnosť, časové rozlíšenie, zákaz vzájomnej kompenzácie majetku a záväzkov, nákladov a výnosov, výdavkov a príjmov, bilančná kontinuita a vecná kontinuita.

Konsolidovaná účtovná závierka verejnej správy

Konsolidácia je cudzie slovo, ktorého použitie je rozsiahle a podľa slovníka cudzích slov sa ním rozumie upevňovanie, ustaľovanie, zjednotenie. Ak tento pojem prenesieme do účtovníctva, budeme tým rozumieť postup zostavenia účtovnej závierky za jeden celok, ktorého spoločným znakom je vzájomná prepojenosť a ohraničenosť. Takúto účtovnú závierku za tento celok budeme chápať ako konsolidovanú účtovnú závierku zostavenú metódami, ktoré tvoria právnou úpravou stanovený súhrn prepočtov a zúčtovaní.

Obrázok: Systém tvorby účtovných závierok vo verejnej správe

Zdroj: Vlastné spracovanie autora

Samotná konsolidácia je teda proces, pomocou ktorého sa upravuje štruktúra individuálnych výkazov konsolidujúcej ÚJ verejnej správy s cieľom vyjadriť v konsolidovaných výkazoch a v poznámkach k nim verne a pravdivo majetkovú, dôchodkovú a finančnú situáciu organizácií tvoriacich konsolidovaný celok.

Konsolidovanou účtovnou závierkou sa rozumie účtovná závierka, ktorá poskytuje informácie o konsolidovanom celku a tvorí ju:

  1. konsolidovaná súvaha ÚJ verejnej správy a
  2. konsolidovaný výkaz ziskov a strát ÚJ verejnej správy.

Veľmi dôležitou súčasťou konsolidovanej účtovnej závierky sú poznámky, v ktorých je uvedený:

  • konsolidovaný celok – konsolidujúca materská spoločnosť a konsolidované dcérske ÚJ, pridružené aspoločné ÚJ,
  • postup zahrňovania konsolidovaných ÚJ do konsolidovaného celku,
  • označenie a sídla ÚJ a štatutárnych orgánov, ktoré tvoria konsolidovaný celok,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály