Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám a súvisiacich predpisov (II.)

Dátum: Rubrika: Právo pre verejnú správu

(dokončenie z minulého čísla)

K uzatváraniu zmlúv podľa Obchodného zákonníka

Rozšírenie výpočtu taxatívnych ustanovení

Zákon č. 546/2010 Z. z. rozšíril taxatívny výpočet kogentných noriem v Obchodnom zákonníku, čo znamená, že ustanovení, od ktorých sa zmluvné strany nemôžu odchýliť alebo ich vylúčiť, je viac. Takéto ustanovenia sú vymenované v § 263 ods. 1 Obchodného zákonníka. Po novele sa k týmto ustanoveniam pridalo aj ustanovenie § 771c.

Fikcia, že informácie označené ako dôverné v zmluve, ktorá sa má zverejniť, sa nepovažujú za dôverné

Obchodný zákonník v § 271 ustanovoval, že: „Ak si strany pri rokovaní o uzavretí zmluvy navzájom poskytnú informácie označené ako dôverné, nesmie strana, ktorej sa tieto informácie poskytli, prezradiť ich tretej osobe a ani ich použiť v rozpore s ich účelom pre svoje potreby, a to bez ohľadu na to, či dôjde k uzavretiu zmluvy, alebo nie. Kto poruší túto povinnosť, je povinný na náhradu škody, obdobne podľa ustanovení § 373 a nasl.“

Zákon č. 546/2010 Z. z. toto ustanovenie označil ako ods. 1 a doplnil do § 271 ods. 2, ktorý má za cieľ odstrániť vnútorný rozpor právneho poriadku Slovenskej republiky.

Ak infozákon ukladá povinnosť povinným osobám zverejniť zmluvy, tak Obchodný zákonník ustanovením § 271 ods. 1 zakazoval prezradiť dôverné informácie obsiahnuté v texte zmluvy tretej osobe. Z tohto dôvodu ods. 2 obsahuje fikciu, že informácie označené ako dôverné v zmluve, ktorá sa má zverejniť, sa nepovažujú za dôverné. Rovnako je účelom tohto ustanovenia vylúčiť možnosť vyvodenia zodpovednosti za škodu podľa ods. 1 druhej vety. Od tejto normy, resp. ustanovenia sa zmluvné strany nemôžu odchýliť, resp. ju vylúčiť.

Zmluvy s cudzím prvkom

Podľa § 771c zákona č. 546/2010 Z. z.: „Ustanovenia § 271 ods. 2 a § 768h sa použijú bez ohľadu na právo, ktoré je inak podľa predpisov medzinárodného práva súkromného rozhodným pre zmluvu.“

Pre dôvody prijatia tohto ustanovenia platí primerane to, čo pre ustano

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály