Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Možnosti zdaňovania príjmov zo závislej činnosti

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Ustanovenie § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) vymedzuje, ktoré príjmy sa považujú za príjmy zo závislej činnosti. Aby tieto príjmy boli správne zdanené, je potrebné vedieť niekoľko základných informácií týkajúcich sa príjmov zo závislej činnosti, napr. kto sa považuje za poberateľa týchto príjmov alebo kto je platiteľom týchto príjmov.

Poberateľom týchto príjmov je vždy zamestnanec a platiteľom týchto príjmov je vždy zamestnávateľ. Zamestnávateľom môže byť nielen zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, ale aj zamestnávateľ, ktorý nie je platiteľom dane. Rozdiel medzi týmito zamestnávateľmi je v tom, že zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, je tá osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti a má povinnosti vypočítať a vybrať daň (preddavok na daň) z týchto príjmov v súlade s § 35, resp. s § 43 ZDP.

Za zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane, sa považuje ten zamestnávateľ, ktorý síce vypláca príjmy zo závislej činnosti, ale nie je povinný z týchto príjmov zrážať preddavky na daň podľa ustanovení ZDP. Táto skutočnosť je dôležitá nielen z pohľadu správneho zdanenia príjmov zo závislej činnosti, ale je dôležitá aj z pohľadu podávania tlačív v súlade s § 39 ods. 9 ZDP (prehľad a hlásenie). Tieto tlačivá podáva každý zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane okrem zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane alebo zahraničným platiteľom dane, ktorý v príslušnom období nevyplácal príjmy zo závislej činnosti. Zamestnávateľ, ktorý nie je platiteľom dane, takúto povinnosť nemá.

V súčasnosti zdanenie príjmov zo závislej činnosti upravujú v ZDP tri ustanovenia, a to § 34, § 35, § 43. Zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, príjmy zo závislej činnosti zdaňuje v súlade s § 35 alebo s § 43 pri výplate, poukázaní alebo pripísaní príjmu zo závislej činnosti zamestnancovi k dobru. Zamestnávateľ, ktorý nie je platiteľom dane a vypláca príjmy zo závislej činnosti, tieto príjmy nezdaňuje, ale zdaňuje ich daňovník sám prostredníctvom daňového priznania a z týchto príjmov platí preddavky na daň v súlade s § 34 ods. 6, resp. ods. 7 ZDP.

Vyberanie a platenie preddavkov na daň a dane z príjmov zo závislej činnosti podľa § 35 ZDP

Podľa § 35 ZDP zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, vyberie preddavok na daň zo zdaniteľnej mzdy s výnimkou uvedenou v ods. 8 tohto ustanovenia. V súčasnosti zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, zdaňuje príjmy zo závislej činnosti len preddavkovým spôsobom. Znamená to, že príjmy zo závislej činnosti plynúce zamestnancovi bez ohľadu na to, či plynú z pracovnej zmluvy alebo z dohôd, zdaňuje zamestnávateľ vždy preddavkovo, a nie je možné ich zdaniť zrážkovou daňou. Výnimkou sú zdravotné poisťovne, ak vyplácajú preplatky z ročného zúčtovania na zdravotnom poistení alebo súdy, ktoré vyplácajú tzv. svedočné. V týchto dvoch prípadoch sa príjmy zo závislej činnosti zdaňujú v súlade s § 43 ZDP.

Podľa § 35 ods. 1 ZDP zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, zrazí preddavok na daň zo zdaniteľnej mzdy, ktorou je úhrn zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti zúčtovaných a vyplatených zamestnancovi za kalendárny mesiac alebo zdaňovacie obdobie, znížený o sumy zrazené na poistné a príspevky, ktoré je povinný platiť zamestnanec a tiež o 1/12 nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

♦ Príklad č. 1:

Obec v mesiaci apríl 2011 vyplatila Jánovi príjem zo závislej

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály