Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zaradenie majetku do užívania v obciach a ROPO

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Problematiku zaradenia majetku do užívania, ako samostatný technický a účtovný problém, nerieši opatrenie Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky (ďalej len „Postupy účtovania“), uverejnené vo Finančnom spravodajcovi (FS č. 9/2007) v znení opatrenia MF SR zo 17. decembra 2008č. MF/25189/2008-311 (FS č. 13/2008)a v znení opatrenia MF SR z 9. decembra 2009 č. MF/24240/2009-31 (FS č. 15/2009).

Zaradením majetku do užívania sa rozumieme zabezpečenie všetkých technických funkcií tohto majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov (bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, požiarna ochrana atď.) a účtovne zaúčtovanie na príslušný majetkový účet podľa charakteru jednotlivého dlhodobého majetku, či ide o stavbu, stroj, prístroj, alebo zaradenie, pozemok alebo umelecké dielo, resp. finančnú investíciu, ak sa predtým účtovalo na účet obstarania majetku.

V zmysle § 2 Postupov účtovania deň uskutočnenia účtovného prípadu je deň pohybu v majetku vo vnútri účtovnej jednotky alebo deň vzniku ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov [získanie kolaudačného rozhodnutia podľa zákona č. 50/1978 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p.] alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v účtovnej jednotke nastali, alebo o ktorých sú k dispozícii doklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti, že nastali. Takýmito dokladmi môžu byť predovšetkým protokoly o zaradení, ktoré spravidla obsahujú:

  • Názov: PROTOKOL O ZARADENÍ MAJETKU č.
  • Obchodné meno a sídlo účtovnej jednotky
  • Názov majetku (výrobná značka, súčasti, ak ide o súbor)
  • Cena pri zaradení (musí byť uvedená jednotková cena za m2, ak sa od nej odvíja cena predmetu, napr. koberec)
  • Pridelené inventárne číslo
  • Výrobné číslo
  • Spôsob nadobudnutia
  • Kolaudačné rozhodnutie – dátum a číslo
  • Miesto uloženia (umiestnenia, ulica, číslo súpisné, číslo parcely, katastrálne územie)
  • Rozmery v merných jednotkách
  • Dodávateľ
  • Technický stav pri zaradení
  • Rok pôvodného nadobudnutia
  • Znak jednotného triedenia
  • Predpokladaná doba požívania
  • Ročný odpis
  • Hmotne zodpovedná osoba
  • Zaradil – meno a dátum
  • Zaúčtoval
  • Dátum zaúčtovania
  • Miesto vypracovania protokolu, dátum a podpis.

Až momentom zaradenia sa stáva z investície vedenej na účte obstarania nehmotný a hmotný dlhodobý majetok v zmysle § 26 Postupov účtovania. Zároveň musí byť splnená podmienka používania (dlhodobosti) dlhšie ako jeden rok, ako aj cenového vymedzenia pre nehmotný majetok 2 400 €, hmotný 1700 € a technického zhodnotenia tiež 1 700 €, ak sa účtovná jednotka nerozhodne aj pre nižšie cenové vymedzenie.

! Upozornenie: Budovy a stavby sú užívania schopné, ak bolo na ne vydané kolaudačné rozhodnutie; budovy a stavby obstarané kúpou sú užívaniaschopné dňom prevzatia (spravidla to nie je deň podpísania kúpnej zmluvy, ani deň zápisu do registra príslušného katastra, ak podliehajú registrácii). Užívaním sa rozumie aj vydanie povolenia na predčasné užívanie stavby vydaného na základe § 83 stavebného zákona alebo rozhodnutia o dočasnom užívaní stavby na skúšobnú prevádzku podľa § 84 cit. zákona. Stroje, prístroje, zariadenia a inventár sú užívania schopné, ak sú inštalované na miesto, kde môžu plniť svoju funkciu. Dopravné prostriedky, ktoré podliehajú registrácii, sú užívania schopné dňom pridelenia prenosovej značky u predajcu, čo je podstatná zmena od roku 2009  (vyhláška MV SR č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení vyhlášky č. 130/2010 Z .z.).

O tom, či dlhodobý majetok má splnené všetky podmienky na jeho zaradenie, by nemal rozhodnúť účtovník, ale osoba zodpovedná za hospodárenie s majetkom. Povinnosťou účtovníka by malo byť včasné zaúčtovanie účtovného prípadu na základe dokladu na príslušný majetkový účet.

Aj v danom prípade treba pri prebratí nehnuteľnosti vyhotoviť minimálne protokol o prevzatí a odovzdaní nehnuteľnosti, aby existoval doklad, na základe ktorého bude jednoznačný aj deň uskutočnenia účtovného prípadu, t. j. deň odovzdania a prevzatia nehnuteľnosti.

Ďalším problémom, ktorý súvisí so zaradením majetku, je stanovenie správnej obstarávacej ceny, často označovanej aj ako vstupná cena. Pojem vstupná cena sa používa v súvislosti s odpisovaním; v rámci nášho vymedzenia obstarávacou cenou sa bude rozumieť cena, za ktorú sa majetok obstaral kúpou vrátane výdavkov spojených s jeho obstaraním, napr. prepravné, poštovné, poistné pri dodaní, provízie spojenej s obstaraním cla a DPH u neplatiteľa, ceny odkúpenia po skončení lízingovej zmluvy pri dodaní predmetu formou lízingu s právom odkúpenia a pod.

Majetok doteraz nevedený v účtovníctve, majetok získaný darom, ak jeho cena nie je známa, ocenení sa a zaradí do majetku v reprodukčnej cene. Obdobne sa postupuje aj u majetku, ktorého obstarávaciu cenu nevieme presnejšie určiť, ako aj u majetku vytvorenom vlastnou činnosťou, ak vlastné náklady presahujú jeho hodnotu zistenú na trhu. Reprodukčná cena je stanovená cena, za ktorú by sa majetok obstaral v danom čase, na danom mieste a za  danej trhovej situácie, s prihliadnutím na primerané opotrebenie, keď sa o tomto majetku má účtovať. Spôsob stanovenia reprodukčnej ceny je v kompetencii účtovnej jednotky, a jedným zo spôsob jej stanovenia je aj znalecké ocenenie daného majetku. Súčasťou obstarávacej ceny v zmysle § 28 Postupov účtovania sú aj úroky z úverov a kurzové rozdiely, ak sa podľa vnútorného predpisu účtovnej jednotky do času uvedenia tohto majetku do používania rozhodne, že budú tvoriť súčasť obstarávacej ceny

Ocenenie vlastnými nákladmi je bežný spôsob ocenenia majetku vytvoreného vlastnou činnosťou, ak tieto nepresahujú úroveň dosahovanú na trhu. Špecifickým problémom tohto ocenenia je samotný pojem vlastné náklady spojené s obstaraním. Vlastnými nákladmi budeme rozumieť všetky priame náklady a časť nepriamych nákladov súvisiacich s obstaraním daného majetku. Ide predovšetkým o priamy materiál, priame mzdy, ostatne priame náklady a výrobnú réžiu. Povinnosťou účtovnej jednotky je preukázať dokladmi vynaloženie týchto nákladov v súvislosti s obstaraním majetku.

Špecifickým problémom je ocenenie reálnou hodnotou. S ocenením reálnou hodnotou sa v rámci verejného sektora stretávame len u tých účtovných jednotiek, ktoré môžu vkladať majetok, resp. kupovať vklady do obchodných spoločností.

Ocenenie jednotlivého dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku sa zvýši o náklady na dokončené technické zhodnotenie, ak náklady za účtovné obdobie v úhrne sú vyššie, ako suma uvedená v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), resp. vo vlastnej smernici pre vymedzenie dlhodobého majetku a technické zhodnotenie je v tomto účtovnom období uvedené do užívania. Náklady neprevyšujúce uvedenú sumu sa môžu účtovať ako:

  1. technické zhodnotenie,
  2. služby, ak ide o dlhodobý nehmotný majetok,
  3. náklady, ak ide o dlhodobý hmotný majetok.

Ocenenie súboru hnuteľného majetku sa zvyšuje o obstarávaciu cenu vecí dodatočne zaradených do súboru hnuteľného majetku.

O trvalom znížení hodnoty dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku sa účtuje prostredníctvom odpisov, ak nejde o škodu.

Dlhodobý majetok nadobudnutý bezodplatným prevodom pri splynutí, zlúčení, rozdelení alebo pri prevode správy sa oceňuje cenou, v ktorej sa doteraz viedol v účtovníctve. Ak cenu nie je možné zistiť, oceňuje sa reprodukčnou obstarávacou cenou.

Prírastok dlhodobého majetku sa zaúčtuje na základe interného dokladu po súčasnom priložení protokolu o zaradení dlhodobého majetku do užívania, prípadne ďalších podporných dokumentov, napríklad faktúry, zmluvy a iných.

Po zaradení sa dlhodobý majetok sleduje na inventárnych kartách dlhodobého hmotného a dlhodobého nehmotného majetku, kde sú zachytené údaje každého majetku jednotlivo, od jeho zaradenia až po vyradenie. Týmito údajmi sú:

  • označenie dlhodobého majetku,
  • názov resp. opis majetku,
  • číselné označenie,
  • ocenenie,
  • spôsob a dátum obstarania a zaradenia do majetku,
  • spôsob odpisovania,
  • ročné odpisové sadzby,
  • vyčíslené sumy odpisov,
  • dátum a spôsob vyradenia.

Používanie zaradeného dlhodobého majetku

Zákl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály