Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Povinné a oprávnené osoby v zmysle zákona o slobode informácií

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Jedným z prejavov demokratického zriadenia štátu je právo občanov štátu na slobodný prístup k informáciám. Právo na informácie umožňuje občanom, aby si utvorili názor o činnosti orgánov, o hospodárení týchto orgánov s verejnými prostriedkami, či o konaní verejných činiteľov, a tým napomáha tomu, aby hlasovanie občanov vo voľbách malo zmysel, pretože informovaní občania môžu zodpovednejšie narábať so svojím hlasom.

Článok sa zaoberá úpravou práva na informácie, ktoré upravujú rôzne právne pramene. Hlavne sa zaoberá vymenovaním osôb, ktoré sú povinné sprístupňovať informácie na žiadosť, ale aj okruhom osôb, ktoré o ne môžu požiadať. Článok vznikol ako reakcia na problémy vyskytujúce sa v aplikácii zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o slobode informácií“).

Medzinárodná úprava práva na informácie

Právo na informácie ako základné politické právo upravujú viaceré medzinárodné dohovory, napr.:

  • Všeobecná deklarácia ľudských práv v Článku 19 stanovuje, že právo na slobodu presvedčenia a prejavu v sebe zahŕňa aj „právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie a myšlienky akýmikoľvek prostriedkami a bez ohľadu na hranice.“
  • Medzinárodný pakt o občianskych a politických právach v Článku 19 ods. 2 upravuje právo na informácie nasledovne: „Každý má právo na slobodu prejavu, toto právo zahŕňa slobodu vyhľadávať, prijímať a rozširovať informácie a myšlienky každého druhu, bez ohľadu na hranice, či už ústne, písomne alebo tlačou, prostredníctvom umenia alebo akýmikoľvek inými prostriedkami podľa vlastnej voľby.“

Právo na informácie v smerniciach Európskej únie

Právo na prístup k informáciám definujú aj smernice Európskeho parlamentu a Rady, konkrétne Smernica 2003/98/ES Európskeho parlamentu a Rady zo 17. novembra 2003 o opakovanom použití informácií verejného sektora a Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2003/4/ES z 28. januára 2003 o prístupe verejnosti k informáciám o životnom prostredí.

Vnútroštátna úprava práva na informácie

Právo na slobodný prístup k informáciám je základným ústavným právom vychádzajúcim z Článku 26 zákona č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky (ďalej len „Ústava SR“). Podľa Článku 26 ods. 1 Ústavy SR: „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.”

A podľa Článku 26 ods. 5 Ústavy SR: „Orgány verejnej moci majú povinnosť primeraným spôsobom poskytovať informácie o svojej činnosti v štátnom jazyku. Podmienky a spôsob vykonania ustanoví zákon.”

Ústava SR v Článku 26 ods. 4 osobitne upravuje právo na informácie o stave životného prostredia nasledovne: „Každý má právo na včasné a úplné informácie o stave životného prostredia a o príčinách a následkoch tohto stavu.“

Na vykonanie ústavného práva na slobodný prístup k informáciám bol v roku 2000 vydaný zákon o slobode informácií, ktorý bol niekoľkokrát novelizovaný.

Hoci bolo právo na informácie garantované nielen Ústavou SR, ale aj Listinou základných práv a slobôd, do prijatia zákona o slobode informácií neexistoval predpis, ktorý by výkon tohto práva upravoval.

Zákon o slobode informácií upravuje právo na prístup k informáciám, ktoré majú k dispozícii orgány verejnej moci, ako aj iné verejné inštitúcie.

Pod pojmom „mať k dispozícii“ rozumieme nielen informácie, ktoré pri svojej činnosti používa povinná osoba (pojem povinnej osoby bude definovaný v ďalšom texte), ale aj tie, ktoré získala pri svojej činnosti od iných orgánov či osôb. Taktiež sa pod informáciou, ktorú má povinná osoba k dispozícii, rozumie aj taká informácia, ktorú má k dispozícii hoc len jedno pracovisko povinnej osoby (napr. odbor, oddelenie, pracovisko a pod.).

Povinná osoba je povinná sprístupniť aj také informácie, ktoré musí mať k dispozícii v zmysle iných všeobecne záväzných predpisov, a ak ich nemá, je povinná ich doplniť a sprístupniť.

Povinná osoba je povinná sprístupniť aj také informácie, ktoré mala k dispozícii pred prijatím zákona o slobode informácií. Podstatné je, či informáciu povinná osoba má k dispozícii, a nie to, či ju nadobudla pred alebo po účinnosti zákona o slobode informácií.

Povin

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály