Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Všeobecne záväzné nariadenia obce (1. časť)

Dátum: Rubrika: Správne právo Zo seriálu: Všeobecne záväzné nariadenia obce

Článok predstavuje prehľad jednotlivých oblastí, v ktorých je obec povinná a oprávnená prijať všeobecne záväzné nariadenia. V prvej časti pôjde najmä o oblasť obecného zriadenia, miestnych daní a miestnych poplatkov, školstva, volebnej kampane a hazardných hier.

Podľa § 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) obec môže vo veciach územnej samosprávy vydávať nariadenia, nariadenie však nesmie byť v rozpore s Ústavou SR, ústavnými zákonmi, zákonmi a medzinárodnými zmluvami. Vo veciach, v ktorých obec plní úlohy štátnej správy, môže vydávať nariadenie len na základe splnomocnenia zákonom a v jeho medziach.

Obecné zriadenie
Podľa § 4 ods. 5 písm. a) zákona o obecnom zriadení obec vo veciach územnej samosprávy všeobecne záväzným nariadením ustanoví:
-
názvy ulíc a iných verejných priestranstiev, ako aj ich zmeny,
-
pravidlá na udržiavanie čistoty v obci a ochranu verejnej zelene,
-
pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb,
-
podrobnosti o organizácii miestneho referenda,
-
činnosti, ktorých vykonávanie je zakázané alebo obmedzené na určitý čas alebo na určitom mieste,
-
ďalšie podrobnosti, ak tak ustanovuje osobitný zákon.
Obec môže ustanoviť všeobecne záväzným nariadením aj iné ako uvedené záležitosti [§ 4 ods. 5 písm. b) zákona o obecnom zriadení].
Volebná kampaň
Zákon č. 181/2014 Z.z. o volebnej kampani a o zmene a doplnení zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov v z. n. p. v § 16 ustanovuje, že obec (v hlavnom meste SR Bratislave a v meste Košice mestská časť) všeobecne záväzným nariadením vyhradí miesta a ustanoví podmienky na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane pre voľby do NR SR, voľby do Európskeho parlamentu, voľby prezidenta SR, voľby do orgánov samosprávnych krajov a do orgánov samosprávy obcí. Vyhradená plocha musí zodpovedať zásadám rovnosti kandidujúcich subjektov.
Miestne dane a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady
Podľa ustanovení zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnych daniach") obec môže všeobecne záväzným nariadením ustanoviť:
-
v prípade dane z pozemkov iný základ dane a sadzbu dane (§ 7 a § 8),
-
v prípade dane zo stavieb inú sadzbu dane a príplatok za podlažie (§ 12 ods. 2 a 3),
-
v prípade dane z bytov inú sadzbu dane (§ 16 ods. 2 a 3),
-
podľa miestnych podmienok v obci alebo jej jednotlivej časti zníženie dane alebo oslobodiť od dane z pozemkov, dane zo stavieb alebo dane z bytov (§ 17 ods. 2 a 3),
-
v prípade dane za ubytovanie rôznu sadzbu dane pre časti obce alebo pre jej jednotlivé katastrálne územia (§ 40 ods. 2),
-
v prípade miestneho poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad ustanoviť, že poplatok od poplatníka v ustanovenej výške pre obec vyberá a za vybraný popla
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.