Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Určenie daňovníka z hľadiska práva k nehnuteľnosti

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Tak, ako pri iných daniach je zákonom ustanovený daňovník, aj zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) ustanovuje daňovníka. Daňovníkovi správca dane, ktorý spravuje všetky alebo len miestne dane zavedené všeobecne záväzným nariadením obce (VZN), vyrubí príslušnú miestnu daň, ktorú je daňovník povinný nielen priznať, ale aj zaplatiť. Príslušný správca dane je povinný miestnu daň vyrubiť v termínoch, ktoré ustanovuje zákon o miestnych daniach.

V praxi sa často stáva, že daň z nehnuteľností priznáva a platí osoba, ktorá podľa zákona o miestnych daniach nie je daňovníkom dane z nehnuteľností z dôvodu, že sa zainteresované osoby najmä pri prenájme nehnuteľností tak do­hodli.

! Upozornenie: Daň z nehnuteľností priznáva a platí daňovník určený zákonom o miestnych daniach. Podľa zákona o miestnych daniach povinnosť zaplatiť daň z nehnuteľností má každá fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá je daňovníkom dane z nehnuteľností podľa ustanovení § 5, § 9 a § 13 zákona o miestnych daniach.

Daňovníkom dane z nehnuteľností na rok 2016 je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá podľa zákona o miestnych daniach, ktorá je:

  • vlastníkom nehnuteľnosti (pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor),
  • správcom majetku (pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor), ktorý je vo vlastníctve štátu, vo vlastníctve obce alebo vo vlastníctve vyššieho územného celku (VÚC),
  • nájomcom stavby, ale len pri stavbách spravovaných Slovenským pozemkovým fondom, ktoré sú v nájme,
  • užívateľom stavby, ak nemožno zistiť vlastníka stavby, správcu stavby, a nejde ani o stavby spravované Slovenským pozemkovým fondom.

Pri pozemkoch je daňovníkom da­ne z pozemkov s povinnosťou platiť daň:

  • aj ten, kto je dlhodobým nájomcom pozemku zapísaným v katastri nehnuteľností,
  • osoba, ktorej boli vydané náhradné pozemky na obhospodarovanie,
  • nájomca náhradných pozemkov,
  • nájomca pozemkov spravovaných Slovenským pozemkovým fondom; takýto nájomný vzťah k pozemkom nie je predmetom evidencie v katastri,
  • užívateľ pozemku, ale len vtedy, ak nemožno zistiť vlastníka pozemku, správcu pozemku, dlhodobého nájomcu, osobu, ktorej boli vydané náhradné pozemky, nájomcu náhradných pozemkov, nejde ani o pozemky spravované Slovenským pozemkovým fondom, a nie je známy ani nájomca týchto pozemkov.

Daňovník platí ročnú daň v termíne, ktorý je určený zákonom o miestnych daniach okrem splátok tejto dane, ktorých výšku a termíny splátok určí správca dane rozhodnutím alebo donucovacím spôsobom v rámci vymáhacieho konania.

* * *

Za správnu a včasnú úhradu daňovej pohľadávky zodpovedá daňovník. Splnenie peňažnej povinnosti sa vykoná úhradou daňovej pohľadávky v konkrétnej výške a v takej lehote plnenia, ktorá je určená zákonom o miestnych daniach.

Prenos daňovej povinnosti na inú osobu

V praxi sa často stáva, že daňová povinnosť dane z nehnuteľností, ktorú má splniť daňovník, sa dohodou alebo zmluvou uzavretou medzi zainteresovanými stranami prenáša na inú osobu, ktorá podľa zákona o miestnych daniach nie je daňovníkom.

Platenie dane z nehnuteľností up­ravujú nielen ustanovenia zákona o miestnych daniach, ale aj ustanovenia zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „daňový poriadok“).

Podľa ust. § 55 ods. 15 daňového poriadku dohody uzavreté o tom, že daňovú povinnosť podľa zákona o miestnych daniach alebo daňového poriadku znáša namiesto daňovníka úplne alebo čiastočne iná osoba, nie sú pre správu daní právne účinné.

* * *

Správou daní sa rozumie postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady dane, ako aj ďalšie činnosti podľa daňového poriadku a zákona o miestnych daniach.

Podľa uvedeného platí, že ak sa napr. v zmluve o prenájme nehnuteľností alebo nejakou inou písomnou dohodou upraví, že daň z nehnuteľností na konkrétne zdaňovacie obdobie (prípadne na viac zdaňovacích období) platí iná osoba ako tá, ktorá je podľa ustanovení zákona o miestnych daniach daňovníkom dane z pozemkov, dane zo stavieb alebo daňovníkom dane z bytov, na vyrubenie dane to nie je právne účinné.

Práva k nehnuteľnostiam a vyrubenie dane

Fyzická osoba/právnická osoba, ktorá má vlastnícke, nájomné, prípadne iné práva k nehnuteľnostiam je podľa zákona o miestnych daniach daňovníkom dane z nehnuteľností.

Keďže vecné práva k nehnuteľnostiam, nájomné práva k pozemkom (záväzkové práva), záložné práva, vecné bremená a iné práva a povinnosti, ktoré sa do katastra zapisujú, sú v daňovom konaní aj pri výkone správy dane z nehnuteľnosti rozhodujúce, v tomto príspevku poukazujem na dôležitosť zápisu práv k nehnuteľnostiam najmä v nadväznosti na:

  • správne určenie daňovníka pri priznávaní a platení tejto dane, ako aj
  • správne vyrubenie dane z ne­hnuteľností správcom dane.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály