Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kto vypracováva návrhy VZN?

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Kto má povinnosť vypracovávať návrhy VZN? Podľa zákona to patrí do pôsobnosti poslancov, ale hlavný kontrolór ma presviedča, že je to povinnosť starostu, na čo, podľa môjho názoru, nemá argumenty. Zdalo by sa mi správne a v súlade so zákonom, ak by návrhy VZN pripravovalo zastupiteľstvo, ktoré má právo ich aj schváliť.

Keby sme na túto otázku hľadeli len z aspektu zákona, dospejeme pomerne rýchlo k výsledku, ktorý však v bežnej praxi chodu obecných samospráv nie je reálny. Budem sa preto venovať zodpovedaniu tejto otázky postupne aj z hľadiska právnej úpravy, no ne­opomeniem prihliadnuť aj na potreby plynulého chodu a efektívneho fungovania obecnej samosprávy.

Pôsobnosť zastupiteľstva pri schvaľovaní VZN obce je nesporná; ide o zákonom vyhradenú pôsobnosť a znamená fakt, že VZN nemôže vydať starosta (ako napr. pracovný poriadok), ale obecné zastupiteľstvo; súčasne je to vyjadrenie deľby moci na lokálnej úrovni v tom smere, že starosta (spolu s úradom) reprezentuje výkonnú moc a zastupiteľstvo (v tomto prípade) moc zákonodarnú.

Je teda jednoduché zodpovedať otázku, v koho kompetencii je schvaľovanie VZN a jednoznačný argument je v ust. § 11 ods. 4 písm. g) zákona o obecnom zriadení.

V ot

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály