Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kontrola súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení

Dátum: Rubrika: Správne právo

V príspevku sa zameriame na problematiku kontroly základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení, ktorých zriaďovateľom je štátom uznaná cirkev a náboženská spoločnosť alebo iná právnická a fyzická osoba (ďalej len „súkromné a cirkevné školy a školské zariadenia“). Príspevok tiež upozorňuje na legislatívne zmeny v súvislosti s charakterom finančných prostriedkov, ktoré obce poskytujú zriaďovateľom súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení. 

Financovanie súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení
Súkromné a cirkevné školy a školské zariadenia v územnej pôsobnosti obce sú financované z rozpočtu obce podľa podmienok ustanovených v zákone č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o štátnej správe v školstve").
Novelou zákona o štátnej správe v školstve účinnou od 1. januára 2022 sa zmenilo financovanie súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení v územnej pôsobnosti obcí, resp. došlo k zmene charakteru finančných prostriedkov, ktoré obec poskytuje zriaďovateľom súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení.
Podľa § 6 ods. 12 písm. b) zákona o štátnej správe v školstve 
obec poskytuje na základe zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku 
na dieťa, žiaka alebo na poslucháča (ďalej len "zmluva o financovaní") z finančných prostriedkov poukázaných podľa osobitného predpisu (zákon č. 564/2004 Z.z.o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.) zriaďovateľom súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení, ktoré sú zriadené na území obce, 
finančné prostriedky na mzdy a prevádzku 
na dieťa, žiaka alebo na poslucháča do dovŕšenia
-
25 rokov veku na mzdy a prevádzku základných umeleckých škôl a jazykových škôl pri základných školách a
-
15 rokov veku na mzdy a prevádzku materských škôl, ktorých zriaďovateľom môže byť aj obec alebo regionálny úrad školskej správy, takých školských zariadení, ktorých zriaďovateľom môže byť aj obec, školských internátov alebo takých školských zariadení, ktorých zriaďovateľom môže byť aj regionálny úrad školskej správy.
Podľa dôvodovej správy k uvedenej novele zákona o štátnej správe v školstve (zákon č. 507/2021 Z. z.) sa práve novelizáciou § 6 ods. 12 písm. b) zákona o štátnej správe v školstve zmenil charakter finančných prostriedkov, ktoré obce poskytujú zriaďovateľom súkromných a cirkevných škôl a školských zariadení.
Do 31. decembra 2022 mali tieto finančné prostriedky charakter dotácie, pričom obec vyžad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.