Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pôsobnosť obce pri sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

S účinnosťou od 1. septembra 2019 platí zákon č. 223/2019 Z.z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon"), ktorý ustanovuje rozsah a spôsob vykonania sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len "sčítanie") ako osobitného druhu štatistického zisťovania realizovaného vo verejnom záujme pre potreby plnenia úloh podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je SR viazaná, alebo osobitných predpisov orgánmi verejnej moci v SR a EÚ v oblastiach, ktoré patria do jej pôsobnosti.

Sčítaním
sa zisťujú údaje o obyvateľoch Slovenskej republiky (ďalej len "sčítanie obyvateľov") a o domoch a bytoch na území Slovenskej republiky (ďalej len "sčítanie domov a bytov").
Za
obyvateľa
sa považuje:
-
štátny občan SR s trvalým pobytom alebo prechodným pobytom na území SR,
-
občan EÚ s obvyklým bydliskom na území SR, ktorý nie je osobou podľa prvého bodu,
-
štátny príslušník tretej krajiny s trvalým pobytom, prechodným pobytom alebo tolerovaným pobytom na území SR okrem cudzinca požívajúceho diplomatické výsady a imunity na území SR podľa medzinárodného práva [§ 3 písm. a) zákona].
Za
dom
sa považuje:
-
bytová budova bez ohľadu na to, či je v rozhodujúcom okamihu sčítania obývaná. V zmysle § 43b ods. 1 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len "stavebný zákon") bytové budovy sú stavby, ktorých najmenej polovica podlahovej plochy je určená na bývanie, a
-
nebytová budova, ktorá je aspoň sčasti obývaná v rozhodujúcom okamihu sčítania okrem zastupiteľských úradov cudzích štátov. V zmysle § 43c ods. 1 stavebného zákona nebytové budovy sú stavby, v ktorých je viac ako polovica ich využiteľnej podlahovej plochy určená na nebytové účely [§ 3 písm. b) zákona].
Za
byt
sa považuje:
-
byt nachádzajúci sa v dome. V zmysle § 43b ods. 4 stavebného zákona byt je obytná miestnosť alebo súbor obytných miestností s príslušenstvom usporiadaný do funkčného celku s vlastným uzavretím, určený na trvalé bývanie,
-
iné obydlie, ktorým sa rozumie obydlie, ktoré v rozhodujúcom okamihu sčítania slúži na bývanie a nie je súčasťou domu, nie je bytom a nie je obytnou miestnosťou, najmä stavebná konštrukcia, ktorá nespĺňa niektorú z požiadaviek na stavbu, a iná obytná jednotka [§ 3 písm. c) a d) zákona]. Podľa dôvodovej správy sa pojem iné obydlie zavádza z dôvodu, aby bolo možné sčítaním zachytiť aj iné formy bývania, ktoré nespĺňajú zákonnú definíciu domu alebo bytu v zmysle stavebného zákona.
Rozhodujúcim okamihom sčítania
, na ktorý sa vzťahujú údaje zisťované počas doby sčítania, je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021.
Doba sčítania obyvateľov
trvá od 15. februára 2021 do 31. marca 2021.
Doba sčítania domov a bytov
trvá od 1. júna 2020 do 12. februára 2021 (§ 4 zákona). Od 1. júna 2020 do 31. marca 2021 nemožno zmeniť názov ulice a iného verejného priestranstva a rozhodnúť o zmene číslovania stavieb (§ 39 ods. 1).
Štatistický úrad SR (ďalej len "ŠÚ SR") zisťuje údaje na účely sčítania prostredníctvom sčítacieho formulára na sčítanie obyvateľov,
sčítacieho formulára
na sčítanie domov a bytov a administratívnych zdrojov, a to výlučne v elektronickej podobe. ŠÚ SR zabezpečí, aby boli sčítacie formuláre dostupné okrem štátneho jazyka aj v maďarskom, rómskom, rusínskom, ukrajinskom, anglickom, francúzskom a nemeckom jazyku (§ 6 zákona).
Podľa dôvodovej správy zákon má za cieľ znížiť administratívnu záťaž obyvateľov pri sčítaní v roku 2021, preto sa budú od obyvateľov zisťovať len tie údaje, ktoré nie sú v požadovanej forme dostupné z iných administratívnych zdrojov.
Povinnou osobou pre sčítanie obyvateľov
prostredníctvom sčítacieho formulára je:
a)
obyvateľ, o ktorom sa údaje zisťujú,
b)
zákonný zástupca obyvateľa,
c)
zriaďovateľ alebo zakladateľ zariadenia (napr. domov sociál­nych služieb); ak takej osoby niet, štatutárny orgán zariadenia (ďalej len "zriaďovateľ zariadenia").
Povinnou osobou pre sčítanie domov a bytov
prostredníctvom sčítacieho formulára je:
a)
obec,
b)
osoba vykonávajúca správu bytového domu podľa zákona č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p. (ďalej len "osoba vykonávajúca správu bytového domu") (§ 7 zákona).
Obec vykoná sčítanie domov a bytov
vyplnením sčítacieho formulára
na sčítanie domov a bytov v rozsahu a podľa metodických vysvetliviek, ktoré sú obsahom sčítacieho formulára na sčítanie domov a bytov, počas doby sčítania domov a bytov úplne, správne a pravdivo podľa stavu k rozhodujúcemu okamihu sčítania. Na splnenie tejto povinnosti použije obec údaje o dome a byte, ktoré jej boli poskytnuté alebo ktorými disponuje na účel plnenia iných činností obce. Ak je to potrebné, obec požiada osobu vykonávajúcu správu bytového domu o poskytnutie údajov o domoch a bytoch, ktoré táto osoba spravuje a ktoré sú potrebné na splnenie uvedenej povinnosti obce. Táto osoba je povinná poskytnúť obci údaje o domoch a bytoch špecifikované v žiadosti obce do 60 dní od doručenia tejto žiadosti (§ 9 zákona).
Keďže sčítanie bude realizované elektronicky, funkcia sčítacieho komisára známa z predchádzajúcich sčítaní nebude potrebn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.