Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nájom nebytových priestorov obce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Obce často prenechávajú svoj majetok do nájmu iným subjektom. Okrem nájmu bytového fondu obce často prenechávajú do užívania tretím subjektom nebytové priestory. Pri prenajímaní bytových priestorov obec pri výkone samosprávy spolupôsobí pri vytváraní vhodných podmienok na bývanie v obci, ako to predvída § 4 ods. 3 písm. j) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“). Naopak, pri nájme nebytových priestorov obec najčastejšie prenecháva pre ňu neupotrebiteľný majetok na užívanie podnikateľským subjektom. Nedôsledne upravené zmluvné vzťahy medzi obcou a nájomcom najmä ohľadne vzájomných práv a povinností z nájomného vzťahu sú predmetom častých súdnych sporov. Obce sa často o opotrebenie, údržbu a investície do jej majetku nájomcom počas trvania nájmu nezaujímajú so starostlivosťou riadneho hospodára. Súdne spory sa preto spravidla rozvíjajú k okamihu ukončenia nájomného vzťahu, kedy je však obec už v náročnej procesnej pozícii. Príspevok pojednáva o najdôležitejších aspektoch nájmu nebytových priestorov medzi obcou a podnikateľom.

Právny režim nájmu nebytových priestorov
Podľa čl. 65 ods. 1 Ústavy SR obec a vyšší územný celok sú právnické osoby, ktoré za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodária s vlastným majetkom a so svojimi finančnými prostriedkami. Podľa druhej vety § 1 ods. 1 zákona o obecnom zriadení je obec právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami. Podľa § 29a zákona o obecnom zriadení, ak sa v tomto zákone alebo osobitnom predpise používa slovo "obec", rozumie sa tým aj obec, ak z tohto zákona alebo z osobitného predpisu nevyplýva, že ich ustanovenia sa vzťahujú len na obec.
Obec pri nakladaní so svojím majetkom vystupuje ako autonómny subjekt práv a povinností.
Obec je vlastník veci, ktorý je oprávnený na plný výkon rozsahu svojich čiastkových vlastníckych oprávnení vec držať, užívať, požívať a
s vecou disponovať (vrátane práva vec prenajímať)
. Výkon vlastníckych oprávnení musí byť v súlade s právnymi predpismi, ktoré determinujú jeho postavenie navonok ako verejnoprávneho subjektu.
Podľa kogentnej zákonnej úpravy obsiahnutej v § 261 ods. 2 v spojení s § 261 ods. 3 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p.(ďalej len "Obchodný zákonník") je
obec subjektom relatívnych obchodných záväzkových vzťahov
. Ustanovenia Obchodného zákonníka upravujúce oblasť záväzkových vzťahov sa aplikujú vo vzťahu medzi obcou a podnikateľom, ak predmetom tohto záväzkového vzťahu je zabezpečovanie verejných potrieb a vlastnej prevádzky. Spravidla sa pre disponovanie s vecou obligatórne aplikujú ustanovenia Obchodného zákonníka so subsidiárnym použitím ustanovení zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len "Občiansky zákonník").
Uzatvorenie nájomnej zmluvy je konkretizáciou práva obce s vecou disponovať.
Rešpektujúc § 261 ods. 9 Obchodného zákonníka vzhľadom na absenciu zákonnej úpravy nájomnej zmluvy v ustanoveniach Obchodného zákonníka sa na záväzkový vzťah z nájomnej zmluvy aplikujú ustanovenia Občianskeho zákonníka a Obchodného zákonníka podporne.
Pre prípad konkrétnej nájomnej zmluvy medzi obcou a nájomcom je pre posúdenie toho, ktorý právny predpis sa na daný záväzkový vzťah použije, je rozhodujúci sekundárny predmet uzatvorenej zmluvy, t.j. "nebytové priestory" ako nehnuteľnosti a hnuteľné veci (napr. vybavenie) nachádzajúce sa v týchto nebytových priestoroch. Nájomná zmluva, ktorej sekundárnym predmetom sú nebytové priestory, je upravená
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.