Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zákon o detských ihriskách účinný od 1. januára 2020

Dátum: Rubrika: Z legislatívy

Národná rada SR v októbri 2019 schválila nový zákon o detských ihriskách, ktorý určuje ich vlastníkom nové povinnosti. Niektoré z nich bude nutné splniť už od 1. januára 2020. V príspevku upozorňujeme na zmeny, na ktoré sa obce, ako aj všetci ostatní vlastníci detských ihrísk, musia pripraviť.

Zákon o detských ihriskách účinný od 1. januára 2020
Mgr.
Ivana
Pavlovská
V dôvodovej správe k návrhu v súčasnosti už platného zákona č. 371/2019 Z.z. o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon") sa uvádza, že dôvodom jeho prípravy boli dlhodobo pretrvávajúce nedostatky v celkovej úrovni bezpečnosti detských ihrísk v SR, čo potvrdili opakované kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie. Pri poslednej celoslovenskej kontrolnej akcii v roku 2017 sa na štyroch ihriskách z piatich preukázali nedostatky priamo súvisiace s bezpečnosťou.
Od roku 2011 platilo nariadenie vlády SR č. 349/2010 Z.z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na prostriedky ľudovej zábavy, zariadenia detských ihrísk a športovo-rekreačné zariadenia (ďalej len "nariadenie"), podľa ktorého museli byť jednotlivé zariadenia detských ihrísk vyrobené tak, aby spĺňali najmenej bezpečnostné požiadavky technických noriem, a po výrobe museli prejsť posúdením zhody. Týmto sa však zabezpečilo iba to, že nové zariadenia, ktoré boli vyrobené v SR alebo dovezené do EÚ cez naše územie, museli posúdiť autorizované osoby pred tým, ako sa dostali do predaja alebo rovno inštalovali na určenom mieste. Nariadenie sa vôbec nevzťahovalo na zariadenia spred roku 2011.
Jednotlivé hracie prvky prešli síce procesom posúdenia zhody, ­ avšak v praxi sa stávalo, že samotnou neodbornou výstavbou alebo nevhodným umiestnením sa z jednotlivých certifikovaných zariadení stal celok, ktorý nepredstavoval bezpečný priestor na hru detí. Ako príklad možno uviesť šmýkačku, ktorej vyústenie smerovalo na betónový obrubník, alebo hojdačku, ktorej dráha presahovala do pieskoviska, a teda priestoru určeného na hru ďalších detí. Okrem ­prvotnej stavby detského ihriska sa ako problém ukázalo aj zanedbávanie následnej údržby, podceňovanie vplyvu prirodzeného opotrebovávania jednotlivých zariadení, počasia a vandalizmu.
Doterajšia právna úprava nebola postačujúca a úplne jasná. Mnohé detské ihriská chátrali, v prípade svojpomocne postavených detských ihrísk nebola postupom času známa osoba, ktorá by sa o ne mala starať a bola by za ne zodpovedná. V tomto stave sa začali kreovať samozvaní kontrolóri, ktorí sa zamerali predovšetkým na menšie obce a začali ich oslovovať s cenovými ponukami na vykonanie kontroly detských ihrísk, pričom šírili toho času nepravdivé informácie, že ak si kontrolu nedajú vykonať, dostanú pokutu od Slovenskej obchodnej inšpekcie. Akékoľvek požiadavky na ich odbornú spôsobilosť absentovali a nepodliehali žiadnemu dozoru. Ak samoregulácia na riešenie určitých vzťahov a otázok nestačí a ide o ochranu dôležitých hodnôt, ako život a zdravie bezpochyby sú, a to obzvlášť tých najmenších a najzraniteľnejších, detí, prichádza regulácia formou všeobecne záväzného právneho predpisu. Nový zákon č. 371/2019 Z.z. o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon") si dáva za cieľ vysporiadať sa so všetkými súčasnými problémami v oblasti bezpečnosti detských ihrísk a vytvoriť dostatočný preventívny mechanizmus.
Na aké detské ihriská sa vzťahuje nový zákon?
Predovšetkým je dôležité si uvedomiť, čo vlastne spadá pod predmet úpravy zákona. Zákon vyslovene vylučuje iba detské ihriská s obmedzeným prístupom, ktoré slúžia výlučne na domáce používanie. Pre všetky ostatné detské ihriská budú platiť nové pravidlá. Je nutné sa najprv oboznámiť s najdôležitejšími pojmami, s ktorými zákon operuje, a to je zariadenie detského ihriska a detské ihrisko.
Zariadením detského ihriska
je zariadenie alebo konštrukcia vrátane dielcov a konštrukčných prvkov, s ktorým, v ktorom alebo na ktorom sa dieťa môže hrať vnútri alebo vonku, samostatne alebo v skupine a je primárne určené na hru detí. Uvedená definícia má vyňať z pôsobnosti zákona rôzne iné inštalácie umiestnené napríklad na verejných priestranstvách, ktoré deti používajú na hru, avšak primárne nejde o prvok na hru určený. Môže ísť o rôzne umelecké diela, sochy, ale deti môžu k hre podnecovať aj bežné zábradlia, stojany, lavičky či konštrukcie na prášenie kobercov, ktoré sú dodnes na sídliskách veľmi bežné. Zariadením detského ihriska rozumieme predovšetkým šmýkačky, hojdačky, preliezačky, kývavé zariadenia (najčastejšie s podobou zvierat alebo dopravných prostriedkov), domčeky s kombináciou týchto prvkov a podobné konštrukcie a zariadenia.
Detské ihrisko
definuje zákon ako priestor, v ktorom je umiestnené aspoň jedno zariadenie detského ihriska a je prístupný verejnosti. Môže teda ísť aj o samostatne stojace zariadenie detského ihriska (napríklad už jedna hojdačka v parku predstavuje detské ihrisko).
Zákon by mal pokrývať v zásade všetky detské ihriská, ktoré sú situované v parkoch, na námestiach, uliciach alebo iných priestranstvách, ktoré slúžia na všeobecné užívanie, pri školách, školských zariadeniach alebo iných zariadeniach pre deti a mládež, ale tiež na súkromných pozemkoch pri hoteloch, reštauračných zariadeniach, na kúpaliskách, v oddychových zónach a pod. Rovnako sa zákon vzťahuje aj na všetky interiérové detské ihriská, ako sú detské kútiky, ak sa v nich okrem bežných hračiek nachádzajú aj zariadenia detského ihriska. Nie je pritom podstatné, či je prístup na detské ihrisko bezplatný alebo spoplatnený, či prístup je voľný alebo je detské ihrisko oplotené s presne vymedzenými otváracími hodinami. Nový zákon má široký rozsah pôsobnosti.
Vzťahuje sa zákon na všetky detské ihriská?
Ako už bolo uvedené, zákon pozná len jedinú výnimku - detské ihriská
s obmedzeným prístupom
, ktoré sú určené
výlučne na domáce používanie
. Výnimka je postavená na dvoch znakoch, ktoré musia byť splnené súčasne, aby vlastník detského ihriska nebol viazaný všetkými povinnosťami podľa nového zákona. Ak čo i len jeden z nich bude chýbať, na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.