Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Konflikt záujmov a nezlučiteľnosť funkcií pri voľbe hlavného kontrolóra

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Medzi kandidátmi na voľbu hlavného kontrolóra sú dve poslankyne nášho mestského zastupiteľstva. Môžu vo voľbe hlasovať? Kedy a ako sa vyrieši kolízia s ich poslaneckým mandátom, ak by niektorá z nich bola zvolená za hlavnú kontrolórku?

Nie je ojedinelé, že záujem o funkciu hlavného kontrolóra v miestnej samospráve majú aj jej poslanci. Pri voľbe tak môže vzniknúť konflikt záujmov a neskôr - keď bude poslanec zvolený za hlavného kontrolóra - nastane nezlučiteľnosť funkcií.
Konflikt záujmov
Ak posudzujeme v tejto situácii postavenie poslanca mestského zastupiteľstva, ako špecifikuje otázka, uplatníme pravidlá ústavného zákona č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v z. n. p. (ďalej len "ústavný zákon o ochrane verejného záujmu"), ktorých tento ústavný zákon v Čl. 2 ods. 1 písm. q) klasifikuje ako verejných funkcionárov.

Ústavný zákon o ochrane verejného
záujmu – výňatok

Čl. 3

(2) Verejný záujem na účely tohto zákona je taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech všetkým občanom alebo mnohým občanom.

(3) Osobný záujem na účely tohto zákona je taký záujem, ktorý prináša majetkový prospech alebo iný prospech verejnému funkcionárovi alebo jemu blízkym osobám.

(4) Rozpor záujmov na účely tohto zákona je skutočnosť, keď verejný funkcionár pri výkone svojej funkcie uprednostní osobný záujem pred verejným záujmom.

Kandidát na funkciu hlavného kontrolóra m
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.