Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Sťažnosti po novom

Dátum:

Sťažnosti po novom
Nový zákon o sťažnostiach, ktorý vyšiel v Zbierke zákonov pod č. 9/2010 (ďalej len „zákon o sťažnostiach") je účinný od 1. februára 2010. Týmto zákonom sa zároveň zrušil dovtedy platný zákon č. 152/1998 Z.z. v znení zákona č. 164/2008 Z.z.
Z dôvodovej správy k návrhu nového zákona o sťažnostiach bolo okrem iného uvedené, že: ....
došlo k mnohým legislatívnym zmenám, na ktoré je potrebné reagovať, aby zákon o sťažnostiach bol naďalej účinným nástrojom ochrany práv fyzických a právnických osôb v prípade, ak boli porušené činnosťou, respektíve nečinnosťou orgánu verejnej správy alebo iného orgánu Slovenskej republiky, Zákon o sťažnostiach je právny predpis, ktorý v súlade s ustanovením Článku 46 Ústavy SR zabezpečuje ochranu individuálnych práv fyzických osôb a právnických osôb porušovaných alebo ohrozovaných činnosťou alebo nečinnosťou orgánov verejnej správy, Zákonná úprava možnosti obracať sa na orgány verejnej správy prostredníctvom sťažností sa dotýka širokej verejnosti
,"
Obdobne, ako v zákone, ktorý bol zrušený, aj v novom zákone o sťažnostiach je definované, čo je a čo nie je sťažnosťou (negatívne vymedzenie je v ňom viac spresnené).
V praxi najväčší problém súvisí s posúdením došlého podania, či je alebo nie sťažnosťou. Pri nesprávnom posúdení nasleduje postup, ktorý nezodpovedá aktuálnemu právnemu stavu.
Najčastejšie sa ako sťažnosť riešia práve tie podania, ktoré vo veci majú uvedené „sťažnosť". Nový zákon o sťažnostiach vymedzuje, že
podanie sa posudzuje podľa obsahu
, nie podľa toho, ako je pisateľom označené. Klasické prípady riešenia tzv. „sťažností" sú predovšetkým občianske spory, alebo „sťažnosť" na susedov.
V týchto prípadoch sa postupuje podľa:
Občianskeho zákonníka
, a to konkrétne v súlade s ustanovením
§ 3 ods. 2
„Fyzické a právnické osoby, štátne orgány a
orgány miestnej samosprávy
dbajú o to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu a porušovaniu práv z občianskoprávnych vzťahov a aby sa prípadné rozpory medzi účastníkmi odstránili predovšetkým ich dohodou,"
§ 5
„Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany
na obci
, Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav, Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde,"
V tejto súvislosti treba pripomenúť aj možnosť využitia správneho poplatku v prípade miestneho zisťovania.
Na základe
zákona č. 145/1995 Z.z.
o správnych poplatkoch v z. n. p.,
Položka 9
„miestne zisťovanie,
ak je nariadené podľa osobitných predpisov alebo sa koná
• z
podnetu účastníka konania 16,50 €"
(správny poplatok).
1. Poplatok podľa tejto položky sa nevyberie pri miestnom zisťovaní vo všeobecnom záujme, napr. pri živelných pohromách a nehodách alebo pri miestnom zisťovaní podľa zákona SNR č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v súst
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.