Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prinesú elektromobily aj problémy?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Podľa rozhodnutia Európskej komisie majú v horizonte 15 až 20 rokov skončiť v Európe automobily sa spaľovacími motormi. Zelenú majú jednoznačne dostať elektromobily. Opatrenie má prispieť k ozdraveniu životného prostredia a k zníženiu uhlíkovej stopy. Ako každé opatrenie súvisiace s akýmkoľvek zákazom má aj toto tak svojich podporovateľov, ako aj odporcov a kritikov. V prípade zákazu spaľovacích motorov nejde len o kritikov spomedzi majiteľov takýchto automobilov či ich výrobcov, ale ozývajú sa aj kritické hlasy signalizujúce problémy, ktoré elektromobily pri svojej prevádzke môžu priniesť. Poukazuje sa na ekologickú otázku výroby akumulátorov, ale najmä na možné, budúce problémy s ich recykláciou.

Elektromobily si získavajú čoraz väčšiu popularitu medzi motoristami a svetové automobilky postupne rozširujú svoj výrobný sortiment popri automobiloch s hybridnými motormi aj o elektromobily. Ako každú "novinku", aj elektromobily sprevádzajú rôzne problémy. Niektoré problémy sa možno časom vyriešia, ale niektoré sekundárne problémy si vyžiadajú zrejme dlhší čas a ich riešenie nebude ľahké. V súčasnosti sa ako problém brániaci väčšiemu rozšíreniu javí vysoká cena elektromobilov, ale aj ich obmedzený dojazd na "jedno nabitie" a ešte stále (aspoň u nás) malý počet nabíjacích staníc. Dojazd do 500 km limituje použitie takéhoto auta na dlhšie cesty, čo veľmi úzko súvisí s používanými akumulátormi.
Elektromobily používajú kvalitatívne iné akumulátory ako autá so spaľovacími motormi. Lítiové (Li-ion) akumulátory používané v elektromobiloch sú v princípe podobné tým, ktoré sa používajú v mobiloch, tabletoch, ale aj elektro bicykloch či rôznej záhradnej technike. Líšia sa veľkosťou a hmotnosťou. Spoločný majú aj obsah vzácnych kovov, ktoré by mohli byť v podobe zliatin alebo aj samostatne cenným zdrojom druhotných surovín. Ide nielen o lítium (Li), ale aj o kobalt (Co), nikel (Ni), meď (Cu) či hliník (Al). Využitie kovov prítomných v akumulátoroch predpokladá dobrú a účinnú recykláciu použitých akumulátorov.
Recyklácia lítiových akumulátorov má podobne ako recyklácia ostatných komodít svoje zásady a postupnosti. Je to analýza kvantitatívnych možností získania, zberu použitých akumulátorov, batérií (z m
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.