Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Budeme komunálnym odpadom vykurovať bytové domy?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Komunálny odpad je (možno krutá) daň za rozvoj civilizácie a konzumnej spoločnosti. Objem komunálneho odpadu nielen rastie, ale sa výrazne mení i jeho zloženie a štruktúra. Na trh prichádzajú nové výrobky a materiály, a tak po čase "prichádza" aj nový druh odpadu. Kým ešte nie tak dávno stačilo odpad vyvážať na skládky, dnes už treba hľadať cesty a riešenia, ako skládkovanie minimalizovať a zneškodňovanie odpadu riešiť aj inými spôsobmi.
Problém narastajúceho komunálneho odpadu je celosvetový problém a ako taký neobišiel ani Slovensko. Aj u nás sa hľadajú cesty, ako menej skládkovať a viac využívať odpad ako druhotnú surovinu, ako palivo. Komunálny odpad vo všeobecnosti predstavuje "všehochuť" rôznych materiálov - papier, sklo, plasty, drevo, staré textílie, často aj kuchynský a záhradný odpad. Aj preto sa tento odpad často charakterizuje ako zmesový odpad.
Trochu poriadku s komunálnym odpadom urobil zákon č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odpadoch"), ktorý zvýraznil úlohu separovaného zberu niektorých materiálových frakcií. Postupne sa rozširoval separovaný zber plastov, tetrapakov, kovových nápojových obalov, papiera, skla a v neposlednej miere aj zber kuchynského odpadu. Tým sa zmenil, vytriedil zvyškový tuhý komunálny odpad, ktorý už je určený pre skládkovanie, spaľovanie. Tento odpad môže obsahovať aj druhy odpadov, ktoré neskončili v separovanom zbere. Vzhľadom na uvedené treba komunálny odpad ešte upraviť podľa § 3 ods. 9 zákona o odpadoch a vyhlášky Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 382/2018 Z.z. o skládkovaní odpadov a uskladnení odpadovej ortuti, ktorými sa ukladá povinnosť mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ) odpadu pred skládkovaním. Cieľom je vytriediť podiel odpadu, ktorý je ešte zhodnotiteľný recykláciou, energetickým zhodnotením a len zostatkový podiel skládkovať. Navyše podľa zákona o odpadochbude od 1. januára 2027 možné skládkovať len odpad, ktorého výhrevnosť materiálu v sušine nepresiahne hodnotu 6,5 MJ/kg. [Výhrevnosť je množstvo tepla v jouloch (J), ktoré vznikne spálením 1 kg materiálu]. Legislatívne je povinnosť úpravy odpadu zakotvená aj v smernici Rady 1999/31/ES z 26. apríla 1999 o skládkovaní odpadov. Úprava odpadu je fyzikálny, tepelný, chemický alebo biologický proces vrátane triedenia odpadu, ktorý zmení vlastnosti odpadu s cieľom zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti, uľahčiť manipuláciu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.