Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Poplatok za komunálny odpad

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Som vlastníkom nehnuteľnosti v intraviláne obce, ktorá je vedená ako záhrada. V tejto obci nemám trvalý ani prechodný pobyt a na území obce sa dlhodobo nezdržiavam. Nehnuteľnosť vôbec nevyužívam a teda neprodukujem žiadny komunálny odpad ani drobný stavebný odpad. Uvedenú nehnuteľnosť chodím iba približne trikrát za kalendárny rok pokosiť, aj to iba z dôvodu, aby sa porasty nedostali na susediace pozemky a odpad, ktorý vzniká kosením, ekologicky kompostujem na uvedenom pozemku. Na tejto nehnuteľnosti sa nenachádza žiadna chata ani iný objekt, v ktorom by sa dalo ukryť v prípade nepriaznivého počasia.
Obec, v ktorej sa nehnuteľnosť nachádza, mi každoročne vyrubuje miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, pričom sa odvoláva na zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnych daniach") a všeobecne záväzné nariadenie obce. Každý rok podávam žiadosť o odpustenie tohto poplatku v zmysle všeobecne záväzného nariadenia obce. Zo strany obce mi nikdy tento poplatok odpustený, resp. aspoň znížený nebol, a to podľa vyjadrenia obce z dôvodu, že nemám v obci trvalý ani prechodný pobyt a odpustenie, resp. zníženie poplatku sa týka len poplatníkov, ktorí majú trvalý, resp. prechodný pobyt v tejto obci. Zároveň chcem uviesť, že v miestne trvalého bydliska uvedenú daň platím.
Ak som podľa § 77 zákona o miestnych daniach poplatník z titulu, že nehnuteľnosť môžem užívať, tak prečo podľa § 82 toho istého zákona nemôžem žiadať o odpustenie uvedenej dane? Podľa komentárov k uvedenému zákonu citujem: "Znížiť poplatok podľa najnižšej sadzby alebo odpustiť poplatok je obec povinná v tom prípade, ak sa poplatník nezdržiava alebo nezdržiaval v obci viac ako 90 dní v zdaňovacom období."
 
Zákon o miestnych daniach v rámci poplatkovej povinnosti za komunálny odpad a drobný stavebný odpad ustanovuje, že poplatníkom je aj osoba, u ktorej absentuje trvalý alebo prechodný pobyt. Povinnosť úhrady poplatku podľa cit. zákona
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.