Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výroba bioplastov z cukrovej repy

Dátum: Rubrika: Trendy

V Japonsku majú špecifický vedľajší produkt zo zvyškov pestovania cukrovej repy. Pomocou baktérií ich premieňajú na dlhé celulózové vlákna, ktoré sú novým materiálovým základom pre bioplasty a mohli by tak pomôcť vyriešiť globálne problémy so znečistením. Materiál s názvom Fibnano Resin obsahuje gél vyrobený z japonskej cukrovej repy s acetátom celulózy, biologicky odbúrateľným plastom rastlinného pôvodu.

Materiál je vyrobený z dlhých spletených celulózových vlákien. Hlavné použitie je zrejme ako výstuž pre biologicky odbúrateľné plasty na báze zložiek bunkových stien rastlín. Dôvodom použitia je vystuženie plastov na báze rastlín. Tento materiál sa nazýva "bakteriálna nanocelulóza" a vyrába sa fermentáciou melasy z cukrovej repy. Bakteriálna nanocelulóza spoločnosti Kusano Sakko, patentovaná [1] a predávaná pod názvom "Fibnano", je biely gél, ktorý sa syntetizuje fermentáciou melasy z cukrovej repy, vedľajšieho produktu výroby cukru. Vlákna celulózy vytvárajú sieť, ktorá spevňuje materiály, do ktorých sa pridáva, najčastejšie pri spevňovaní plastov získaných z rastlín. Na rozdiel od iných podobných výrobkov, ktoré sa vyrábajú drvením dreva na menšie kúsky na výrobu buničiny, celulózové vlákna získané z baktérií poskytujú lepšie spevnenie, pretože celulózové vlákna zostávajú relatívne dlhé, a tak sú pevne spletené.
Cukrová repa je atraktívnou možnosťou, pretože je to plodina, ktorá sa ľahko pestuje. Odpad zo spracovania cukrovej repy sa dá využiť rôznymi spôsobmi. Japonskí výskumníci sa naň pozreli z iného uhla pohľadu. Pomocou baktérií ho premieňajú na dlhé celulózové vlákna, ktoré sú novým materiálovým základom pre bioplast s názvom Fibnano Resin. Ponúka ekologickejšie riešenie tým, že využíva prírodné procesy na premenu cukrovej repy na biologicky odbúrateľné celulózové vlákna bez použitia toxických chemikálií [2]. Rozhodujúcu úlohu v tomto procese zohrávajú baktérie, ktoré rozkladajú odpad z cukrovej repy na dlhé reťazce celulózy. A tie by mohli pomôcť vyriešiť globálne problémy so znečistením životného prostredia, a to nielen plasty v oceánoch [3]. Materiál s názvom Fibnano Resin obsahuje gél vyrobený z japonskej cukrovej repy s acetátom celulózy, biologicky odbúrateľným plastom rastlinného pôvodu. Fibnano Resin je revolučný materiál, ktorý sa získava z cukrovej repy a pomocou bakteriálnych procesov sa premieňa na dlhé celulózové vlákna.
Metodika
Proces výroby Fibnano Resin je jednoduchý a pozostáva z niekoľkých krokov. Najprv sa zo spracovateľských závodov získa odpad z cukrovej repy, ktorý sa dôkladne vyčistí. Potom sa do odpadového materiálu pridajú baktérie, ktoré ho rozložia na menšie zlúčeniny, ako je napríklad glukóza. Baktérie potom premenia glukózu na dlhé reťazce celulózy, ktoré tvoria základ bioplastu Fibnano Resin. Po vytvorení celulózových vlákien sa tieto zbierajú a spracúvajú mechanickými prostriedkami, ktoré sa môžu použiť na výrobu rôznych výrobkov. Ekonomická efektívnosť tohto procesu zostáva otázkou, podobne ako v mnohých iných prípadoch [4].

Graf 1 Diagram životného cyklu výroby Fibnano Resin (Zdroj: Redesigning cellulosic resin [online].
Kanazawa University [cit. 2023-08-16]. Dostupné z: <https://coi-next-en.w3.kanazawa-u.ac.jp/
our_technology/polysaccharide.html>, upravené autorom)

Použiteľnosť
Existuje mnoho potenciálnych aplikácií pre Fibnano Resin v rôznych priemyse
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.