Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Balík návrhov v oblasti obehového hospodárstva na úrovni EÚ (2.)

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Pokračovanie článku je v rámci balíka návrhov v oblasti obehového hospodárstva venované iniciatíve pre udržateľné výrobky a v rámci nej hlavným navrhovaným opatreniam či okruhu výrobkov, na ktoré sa má návrh Európskej komisie vzťahovať. Predmetom článku je aj problematika ničenia nepredaného spotrebného materiálu, nové právo na informácie o trvácnosti a opraviteľnosti výrobkov či zákazu environmentálne klamlivých vyhlásení.

(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
Iniciatíva pre udržateľné výrobky
V úvode článku sme popísali obehovosť a jej princípy. Iniciatíva pre udržateľné výrobky [14] vychádza z týchto princípov a v plnej miere ich aplikuje. Pri výrobe sa spotrebuje obrovské množstvo materiálov, energie a ďalších zdrojov, ktoré majú výrazný vplyv na životné prostredie počas celého životného cyklu - od ťažby surovín až po výrobu, prepravu, použitie a konečnú likvidáciu. Táto iniciatíva sa zameriava prierezovo na viacero oblastí, v ktorých boli identifikované negatívne vplyvy väčšie ako možnosti planéty alebo sú k tomu blízko [15].
Dáta, ktoré boli brané do úvahy pri tvorbe iniciatívy [7]:
Ťažba a spracovanie primárnych surovín tvoria 50 % celosvetových skleníkových plynov
90 % stratu biodiverzity
Odhadom oblasti ako údržba, opätovné použitie, recyklovanie, renovácie, opravy a predaj použitých výrobkov vytvoria [16] 30 až 200-krát viac pracovných miest ako skládkovanie a spaľovanie
V roku 2021 spotrebitelia v EÚ ušetrili vďaka existujúcim požiadavkám na ekodizajn 120 miliárd eur na účtoch za energiu
Materiály sú životne dôležitými vstupmi pre európske priemyselné odvetvia, pričom zvyčajne predstavujú viac ako 40 % vstupných nákladov výrobných spoločností v EÚ
Suroviny, ktoré používame, sa dovážajú, a to najmä vysokohodnotné kovové nerasty, fosílne palivá s krátkou životnosťou a kritické suroviny, ktorých je v Európe nedostatok, a to približne 20 % (1,53 Gt) surovín
Cieľom iniciatívy je rozšíriť rámec na stanovenie harmonizovaných pravidiel environmentálnej udržateľnosti, ktorými sa urýchli prechod na klimaticky neutrálne obehové hospodárstvo efektívne využívajúce zdroje, aby boli výrobky ekologickejšie a energeticky efektívnejšie. Tento prístup by mal priniesť znižovanie znečistenia a využívania zdrojov, čím má mať iniciatíva environmentálne prínosy a zároveň by mala mať strategický prínos, a to zvýšením nezávislosti na zdrojoch, a to aj v kontexte súčasnej geopolitickej situácie.
Hlavné navrhované opatrenia Európskej komisie v rámci iniciatívy pre udržateľné výrobky
V návrhu Európskej komisie sa aplikuje prístup, ktorý už prostredníctvom súčasnej smernice Európskeho parlamentu a Rady 2009/125/ES z 21. októbra 2009 o vytvorení rámca na stanovenie požiadaviek na ekodizajn energeticky významných výrobkov (ďalej len "smernica o ekodizajne") podporuje zvyšovanie efektívnosti energeticky významných výrobkov v EÚ.
Nový návrh sa má vzťahovať na čo najširšiu škálu výrobkov s využitím existujúcich prístupov smernice o ekodizajne na stanovenie požiadaviek na úrovni výrobkov, ktoré podporujú nielen energetickú efektívnosť, ale aj obehovosť a celkové zníženie environmentálnych a klimatických vplyvov.
Takéto požiadavky budú stanovené v právnych predpisoch pre konkrétne výrobky, pričom majú zahŕňať pravidlá, ktoré majú zabezpečiť, aby výrobky boli:
-
trvalé,
-
spoľahlivé,
-
opakovane použiteľné,
-
inovovateľné,
-
opraviteľné,
-
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.