Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vyrieši obehové hospodárstvo problém s odpadom?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Európska únia a jej jednotlivé členské štáty, Slovensko nevynímajúc, dlhodobo riešia problém, čo s každoročne narastajúcim objemom odpadov. Sú prijímané rôzne opatrenia, obmedzenia či zákazy, ale výrazný efekt neprichádza. Jedným z riešení malo byť zvýšenie miery recyklácie odpadov. Podľa Bruselu prijali členské štáty záväzok recyklovať do roku 2020 minimálne 50 % vznikajúcich odpadov. Napriek prijatým opatreniam v podobe napríklad zálohovania jednorazových plastových tašiek či zákazu používania niektorých jednorazových výrobkov z plastov k znižovaniu množstva odpadov stále neprichádza, práve naopak. Podľa štatistík EÚ na jej území vzniká ročne vyše 2,5 miliardy ton odpadov, čo predstavuje približne pol tony na obyvateľa ročne.

Nový prístup k znižovaniu odpadov
V snahe riešiť problematiku odpadov a klimatické problémy sveta prijala EÚ nový akčný plán zameraný na obehové hospodárstvo, ktorý tvorí jeden z nosných prvkov tzv. Európskej ekologickej dohody, cieľom ktorej je dosiahnuť v Európe do roku 2050 klimatickú neutralitu.
Obehové hospodárstvo má byť založené na zelenej výrobe a spätne sa má do výroby dostať čo najviac vyrobených produktov. Podľa zámerov Bruselu to má výrazne znížiť množstvo odpadov. Dnešná ekonomika je podľa EÚ ­lineárna, pričom späť do obehu sa vracia len 12 % vyrobenej produkcie, pričom dôvodom tohto neuspokojivého stavu je vraj najmä to, že veľa výrobkov sa rýchlo rozkladá, nie je ich možné opraviť, recyklovať alebo sú na jedno použitie.
Bude obehové hospodárstvo skutočným riešením?
Ešte v nedávnej minulosti sa takmer všetky nápoje balili do skla a fľaše boli zálohované, vratné a opakovane použiteľné. Nástupom jednorazových PET fliaš sa nahradzovali postupne sklenené obaly a fľaše a jednorazový výrobok nahradil niekoľko násobne použiteľný sklenený obal. PET fľaša mala pre producentov nápojov veľa výhod. Odpadli opakované z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.