Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Stavebný odpad v kontexte strategických dokumentov (2.)

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

V prvej časti príspevku sme sa podrobne venovali strategickým dokumentom riešiacim problematiku stavebných odpadov, ako napríklad „Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 – 2025“ a „Program odpadového hospodárstva SR na roky 2021 – 2025“. V jeho pokračovaní budeme pozornosť venovať ďalším dvom dôležitým dokumentom v tejto oblasti.

(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
Oznámenie Komisie Európskemu parlamentu, Rade, Európskemu hospodárskemu a sociálnemu výboru a výboru regiónov - Nový akčný plán EÚ pre obehové hospodárstvo
Predmetné oznámenie koncepčne a dá sa povedať, že až filozoficky, pomenováva stav, v ktorom sa nachádzame. Zároveň však oznámenie konštatuje, v akom stave sa ocitne Európa v roku 2050, ak bude pokračovať v nastolenom trende. Dokument rámcuje a pomenúva oblasti, ktoré treba riešiť, a určuje smer, ktorý by mal viesť k potrebným zmenám. Jednou z týchto oblastí je aj stavebníctvo a budovy. Oznámenie zároveň pomenúva príležitosti, z ktorých plynie nižšia produkcia odpadu. Príloha k oznámeniu ustanovuje konkrétne termíny kľúčových opatrení.
Pre segment stavebníctva a budov je stanovených niekoľko opatrení, ktoré majú smerovať k zvýšeniu surovinovej efektívnosti a zníženiu vplyvov na klímu. Oznámenie, ktoré bolo publikované v roku 2020, ustanovovalo, že predmetom Green Deal je aj iniciatíva Vlna obnovy. Táto sa musí vykonávať v súlade so zásadami obehového hospodárstva, najmä vzhľadom na optimalizované vlastnosti vybudovaných aktív v súvislosti s ich životným cyklom a na ich dlhšiu očakávanú životnosť. Ako už bolo skôr spomenuté, tak problematike izolačných materiálov, presnejšie odpadov z nich, bude Komisia EÚ venovať osobitnú pozornosť, pretože vytvárajú čoraz väčší tok odpadov.
Ak sa pozrieme na konkrétne zásady obehového hospodárstva, ktoré majú byť realizované, ide o povinnosť zabezpečiť, aby výrobky obsahovali aj recyklovaný materiál. Samotné obehové hospodárstvo kladie vyšší dôraz napríklad na ciele recyklácie a tieto budú preto predmetom revízie. Tu možno predpokladať, že sa v budúcnosti ustanovia prísnejšie ciele, ako sú platné v súčasnosti. Rovnako dôležité je opatrenie v súvislosti s využívaním výkopovej zeminy v súlade s princípom obehového hospodárstva, keďže sa generuje vo veľkých množstvách. V súčasnosti ustálené princípy na úrovni EÚ neumožňujú plne aplikovať obehové princípy. Ako príklad možno uviesť, že podľa rozsudkov Súdneho dvora EÚ, rôznych výkladov a stanovísk je nutné sa na výkopovú zeminu pozerať dvomi spôsobmi. Ustálený princíp určuje, že ak sa zemina použije v rámci jednej stavby, nejde o odpad, a to bez ohľadu na akú dlhú vzdialenosť sa musí prepravovať (napr. dopravné stavby). Ak sa však zemina premiestni a použije mimo stavby, v rámci ktorej vznikla, je považovaná za odpad. Tento prístup sa však musí uplatniť aj v prípade, keď je presun na vedľajšiu stavbu vo vzdialenosti niekoľkých metrov. Tento, dá sa povedať dvojitý prístup následne neumožňuje aplikovať už spomínané princípy obehového hospodárstva.
Uľahčiť prechod na obehové hospodárstvo má nasledujúcich päť zásad:
1.
riešením vlastností udržateľnosti stavebných výrobkov v kontexte revízie nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 305/2011z 9. marca 2011, ktorým sa ustanovujú harmonizované podmienky uvádzania stavebných výrobkov na trh a ktorým sa zrušuje smernica Rady 89/106/EHSvrátane možného zavedenia požiadaviek na recyklovaný obsah pre určité stavebné výrobky s prihliadnutím na ich bezpečnosť a funkčnosť,
2.
podporou opatrení na zlepšenie životnosti a prisp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.