Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podiel jednorazových nápojových obalov v triedenom zbere má klesajúci trend

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Zálohový systém pre jednorazové nápojové obaly z plastov a kovov funguje na Slovensku už skoro dva roky. Pred účinnosťou tohto systému boli obaly na nápoje najmä z PET a z hliníka súčasťou triedeného zberu a tvorili hmotnostne a objemovo významnú časť v zberných nádobách. Pozrime sa spolu na klesajúci výskyt.
OZV NATUR-PACK, a.s. sa v rámci svojich analýz triedeného zberu zamerala od roku 2021 na sledovanie hmotnostného a objemového podielu typovo zhodných jednorazových nápojových obalov, ktoré s účinnosťou od 1. januára 2022 sú už súčasťou zálohového systému.
Rok 2021
- v roku 2021 bolo zrealizovaných 12 analýz v rámci systému triedeného zberu v individuálnej bytovej výstavbe aj v komplexnej bytovej výstavbe. Priemerný hmotnostný podiel jednorazových nápojových obalov z plastov a kovov tvoril približne 28% z obsahu zberných nádob. Objemové percento bolo až na úrovni takmer 40%.

Graf 1 Priemerný hmotnostný podiel nápojových obalov, druhovo zhodných s obalmi patriacimi pod zálohový systém (od 1. januára 2021), k celkovému obsahu zberných nádob (%); rok 2021

Graf 2 Priemerný objemový podiel nápojových obalov, druhovo zhodných s obalmi patriacimi pod zálohový systém (od 1. januára 2021), k celkovému obsahu zberných nádob (%); rok 2021

Rok 2022
- v roku 2022 sme zrealizovali 18 analýz, pričom sme sa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.