Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nanoplasty - podceňovaný problém?

Dátum: Rubrika: Trendy

Kamkoľvek sa v súčasnosti vedci pozrú, môžu ich spozorovať. Či už v odľahlých horských jazerách, v arktickom morskom ľade, na hlbokom morskom dne alebo vo vzorkách vzduchu a dokonca aj v jedlých rybách – tisíce a tisíce mikroskopických plastových častíc v rozmedzí od mikro do milimetra. Tieto mikroplasty sú dnes dokonca považované za jeden z určujúcich znakov obdobia Antropocénu, čiže veku Zeme formovaného modernými ľuďmi.

Antropocén je pomerne nový vedecký termín, ktorý slúži k označeniu obdobia v geologických dejinách Zeme, keď už ľudstvo svojou činnosťou globálne ovplyvňuje ekosystém Zeme, a to či už dobrým spôsobom, alebo zlým.
Mikroplasty v ekosystéme
Mikroplasty sa vyvárajú pôsobením zvetrávacích procesov, fyzikálno-chemických alebo biologických degradačných procesov z makroskopických plastových výrobkov, ako sú tony plastového odpadu nachádzajúce sa v súčasnosti v oceánoch. Je nepravdepodobné, že sa tieto degradačné procesy zastavia v mikrometrickom meradle, a tak narastajú obavy z možných škodlivých účinkov, ktoré by nanoplasty mohli mať na rôzne ekosystémy. Početné správy v médiách naznačujú, že prostredníctvom ich niekedy aj veľmi emocionálneho podania tohto fenoménu, čelíme veľkému problému, ktorého reálny dosah ešte nevieme ani pochopiť. Ako hovorí výskumný pracovník zaoberajúci sa touto problemati
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.